Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την πρόταση του ενώπιον Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας. Μιλώντας στα Νέα του ΑΝΤ1 ο κ. Γιάννης Παναγιώτου, σχολίασε το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, στο οποίο η πλήρης βασική σύνταξη θα εξαιρείται από την αναλογιστική μείωση σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, για όσους συνταξιούχους πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.   

Επί τού παρόντος η πλήρης βασική σύνταξη ανέρχεται στα 465 ευρώ. Μετά από την αναλογιστική μείωση, ο συνταξιούχους που είναι επιλέξιμος για εξαίρεση θα επωφεληθεί με 56 ευρώ, εξήγησε ο κ. Παναγιώτου.  

Από το 2024, η πλήρης βασική σύνταξη εκτιμάται να ανέλθει μεταξύ 490-500 ευρώ, κάτι το οποίο θα διαμορφώνει το όφελος στα 60 ευρώ.  

Παράλληλα, όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εργασίας, ακόμη και για συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν βασική σύνταξη που είναι χαμηλότερη από την πλήρη βασική, το ποσό που θα υπολογιστεί για ελάφρυνση, θα ανέρχεται στο ύψος τγς πλήρους βασικής και θα επωφεληθούν με ένα ποσό των 60 ευρώ.  

Ποια τα περιθώρια συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους 

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει ελάφρυνση πέραν των 60 ευρώ, ο κ Παναγιώτου υπογράμμισε ότι τα περιθώριά, προσδιορίστηκαν με σαφήνεια και ακρίβεια, στη βάση της αναλογιστικής μελέτης του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας.  

Συζήτηση αναμένεται με τους κοινωνικούς εταίρους εντός των επόμενων εβδομάδων, η οποία εκτιμάται από τον Υπουργό ότι θα ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου.  

Ωστόσο, δεν είναι διαπραγματεύσιμο το οικονομικό κόστος, καθώς όπως τόνισε ο Υπουργός, στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με την παρούσα πρόταση, δεν επηρεάζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου, ούτε οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. 

Κλείνοντας ο κ. Παναγιώτου, υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη ολιστική κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης, θα στοίχιζε 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, κάτι το οποίο θα επρόκειτο για λανθασμένη εξέλιξη.