Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρ6

Την εμπλοκή των τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου να επιμεριστούν μαζί με το κράτος μέρος του κόστους της επιδότησης επιτοκίων στεγαστικών δανείων, επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η έγκριση του σχεδίου από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων στήριξης των πολιτών και επιχειρήσεων από το κύμα ακρίβειας και της ανόδου των δανειστικών επιτοκίων, η κυβέρνηση περιέλαβε ένα στοχευμένο σχέδιο επιδότησης στεγαστικών δανείων που συνήφθησαν ή θα συναφθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι το τέλος του 2023, επιδοτώντας την αύξηση των επιτοκίων ποσοστού μέχρι 2%. Ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων με δική τους πρόσθετη συνεισφορά.

Τις αναφορές αυτές έκανε ο επικεφαλής της Μονάδας Οικονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου στην χθεσινοβραδινή εκπομπή του ΡΙΚ «Προκλήσεις» και τις επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

«Θεωρείται πολύ δύσκολη έως αδύνατη η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός μονόπλευρου σχεδίου επιδότησης, δηλαδή με επιδότηση μόνο από το κράτος. θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη συνεισφορά και από τα τραπεζικά ιδρύματα», εξήγησε ο κ. Διονυσίου.

Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών υπενθύμισε ακόμη ότι το προηγούμενο σχέδιο, που εφαρμόστηκε κατά την πανδημία του κορωνοϊού, έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι υπήρχε σε ισχύ ένα χαλαρότερο, ως προς την μεταχείριση των πιστωτικών ιδρυμάτων, πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που θεσπίστηκε κατά την περίοδο της Covid-19.

«Δεν είμαστε στην εποχή της Covid, σήμερα η κατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν το 2020», είπε, σημειώνοντας ακόμη ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκε αντίστοιχο σχέδιο με αποκλειστική συνεισφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το νέο σχέδιο καλύπτει στεγαστικά δάνεια μέχρι €400.000 είτε με επιτόκιο στη βάση του Euribor, είτε με βασικό επιτόκιο ενός τραπεζικού ιδρύματος και αφορά σε άτομα με ετήσιο εισόδημα μέχρι €50.000.

Επιμερισμός του κόστους

Όπως εξήγησε ο κ. Διονυσίου, το σχέδιο, όπως θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, θα αποσκοπεί στο να καλύπτει την αύξηση του επιτοκίου. Αν δηλαδή ένας δανειολήπτης συνήψε στεγαστικό δάνειο μέσα στο 2022 είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο είτε με το βασικό επιτόκιο της τράπεζας της τάξης του 4% και τώρα το επιτόκιο έχει αυξηθεί στο 6,5%, το σχέδιο θα καλύπτει το 50% της αύξησης με κρατική συνεισφορά, με ανώτατο ποσοστό το 2%, και το υπόλοιπο θα πρέπει να καλύπτεται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι τράπεζες θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο, ο κ. Διονυσίου είπε ότι μετά την έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΥΠΟΙΚ θα απευθυνθεί στις τράπεζες.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τράπεζες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι το σχέδιο θα καλύπτει και δάνεια που θα μεταφερθούν από μια τράπεζα που ενδεχομένως αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο Σχέδιο σε άλλη συμμετέχουσα στο Σχέδιο τράπεζα.

Τροποποίηση για το προηγούμενο σχέδιο

Εξάλλου, ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας την αύξηση του κόστους των δανειοληπτών από τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, θα επιδιώξει την τροποποίηση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίου σε νέα στεγαστικά δάνεια (ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2021) που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στο πλαίσιο του οποίου λήφθηκαν περί τις 10.000 αιτήσεις, ώστε να συνεχίζεται η επιδότηση σε περίπτωση που ένας δανειολήπτης έχει μετατρέψει το δάνειό του από επιτόκιο στη βάση του Euribor στο βασικό επιτόκιο της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της τράπεζας, που καθορίζεται βάσει της ψαλίδας μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων, είναι λιγότερο ευαίσθητο στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

«Θα προσπαθήσουμε να τροποποιήσουμε το σχέδιο, ώστε σε περίπτωση αναδιάρθρωσης να συνεχίζεται η επιδότηση. Αν το καταφέρουμε αυτό θα είναι μια μεγάλη ελάφρυνση», είπε προσθέτοντας πως «σε συνδυασμό με το νέο σχέδιο, ουσιαστικά καλύπτουμε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τα οικιστικά δάνεια που επηρεαστήκαν λόγω της αύξησης του επιτοκίου».