Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Διαβεβαιώσεις Γιάννη Παναγιώτου. Ήταν, είναι και θα παραμείνει το όριο συνταξιοδότησης στα 65 έτη, οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν θα αυξηθούν, ενώ δεν πρόκειται να καταργηθεί το πέναλτι του 12% στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδοτησης. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας που μιλούσε στην επιτροπή Εργασίας στη Βουλή, εξήγησε και το σκεπτικό της απόφασης που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και στην ουσία απαγορεύει την καθολική και πλήρη κατάργηση του προστίμου/πέναλτυ, αλλά μόνο επιτρέπει την διαφοροποίηση μείωση ή κατάργηση, ανάλογα με τις εισφορές των εργαζομένων στις περιπτώσεις πάντα, που συμπλήρωσαν πολλά χρόνια εργασίας.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, όταν ο θεσμός της πρόωρης συνταξιοδότησης στο 63ο έτος, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1993, κάλυψε όσους συμπλήρωσαν το 70% των εισφορών, δηλαδή 33 χρόνια εργασίας, με τους δικαιούχους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ανέρχεται στο 25%.

« Με τα σημερινά δεδομένα, όπου το 80% των εργαζομένων, καλύπτει τα 33 χρόνια εργασίας και από αυτό το 80%, το εβδομήντα τοις εκατό (70%) επιλέγει να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, και να υποστεί αναλογιστική μείωση, με το να καταργηθεί η αναλογιστική μείωση θα σημαίνει ότι λειτουργικά, το όριο συνταξιοδότησης μειώνεται από τα 65 στα 63», επισήμανε ο Υπουργός Εργασίας.

«Μας προβληματίζει ωστόσο, η αναφορά του Υπουργού ότι δεν καταργείται η αναλογιστική μείωση. Χαμηλώνει με άλλα λόγια, στη δική μας αντίληψη ο πήχης των προσδοκιών», αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς.

« Αυτό θα το δούμε όταν ολοκληρωθεί η μελέτη και θα δούμε πως θα προχωρήσει, θα δούμε και κατά πόσον αυτά τα οποία, η κυβέρνηση σήμερα υποσχέθηκε προεκλογικά», επισήμανε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου.

« Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτοί που έχουν υποστεί την αναλογιστική μείωση, είναι γύρω στις 40 χιλιάδες εργαζόμενους», υπογράμμισε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιόττας.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε και ξεκαθάρισε ότι, το συνταξιοδοτικό σύστημα θα μεταρρυθμιστεί, εκσυγχρονιστεί, ενισχυθεί και θα αναβαθμιστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.