Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιθ

Διεξήχθη χθες η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Οι προκλήσεις και το μέλλον της οικονομίας μας. Εισηγήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές», στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία. Στη συζήτηση προήδρευσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αννίτα Δημητρίου και συμμετείχαν οι κάτωθι:

Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας

Αβέρωφ Νεοφύτου, τέως Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού,

Χάρης Γεωργιάδης, Πρόεδρος Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης και πρώην Υπουργός Οικονομικών,

Κωνσταντίνος Πετρίδης, τέως Υπουργός Οικονομικών,

Γιώργος Κυριάκου, εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας,

Μιχάλης Αντωνίου, εκ μέρους της ΟΕΒ,

Αντρέας Μάτσας, Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ,

Νίκος Χειμαρίδης, εκ μέρους του ΣΕΛΚ,

Μιχάλης Κρονίδης, εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, και

Ανθή Εξαδάκτυλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Αννίτα Δημητρίου έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης και κυρίως ότι πρέπει να αναλυθεί σωστά το νέο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον με τις πολλαπλές προκλήσεις. Κυριότερα δε αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα, στις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων και στα υψηλά επιτόκια.

Σε τέτοιες συνθήκες, χρειάζεται συνετή δημοσιονομική πολιτική καθώς και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και αναπτυξιακές πολιτικές που να θωρακίζουν και να ενισχύουν την οικονομία, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν με τις παρεμβάσεις τους, πως οι σημερινές προκλήσεις απειλούν τόσο τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Συνιστούν, συνεπώς, απειλή για ολόκληρη την οικονομία αλλά και για το δημοκρατικό πολίτευμα, μέσα από την ενδεχόμενη ανάδειξη του λαϊκισμού και των ακραίων πολιτικών προσεγγίσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση, στις επενδύσεις στη νέα τεχνολογία και την ψηφιακή εποχή, και στην αναγκαιότητα για ένα φορολογικό σύστημα που θα στηρίζει τη μεσαία τάξη και τις οικογένειες με παιδιά και θα βασίζεται στις αρχές της απλοποίησης, της ελκυστικότητας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και που θα παρέχει κίνητρα και ελαφρύνσεις.

Αναδείχθηκε επίσης η αναγκαιότητα για μια νέα στεγαστική πολιτική κυριότερα μέσω πολεοδομικών και άλλων κινήτρων για αύξηση της προσφοράς στην αγορά, έτσι ώστε να επέλθει ισορροπία με την αυξημένη ζήτηση για να συγκρατηθούν οι τιμές των ενοικίων και του κόστους στέγασης γενικότερα.

Διαπιστώθηκε πως πρέπει να αποφεύγονται αστόχευτες, επικίνδυνες και λαϊκίστικες προτάσεις που αφορούν τόσο τα δημοσιονομικά του κράτους όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ευρωστία του οποίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα.

Οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στη συζήτηση θα κωδικοποιηθούν και θα τύχουν αξιοποίησης από τον ΔΗΣΥ για την παραγωγή πολιτικής.

Ο ΔΗΣΥ επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση με τις εποικοδομητικές και χρήσιμες τοποθετήσεις τους. Πρόθεσή μας είναι να ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σε όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τον τόπο.

ο9ι
ι
ιθ