Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρε

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται σήμερα προς έγκριση, το πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων για ανακούφιση από την ακρίβεια, των ευάλωτων ομάδων, με χαμηλά εισοδήματα και χαμηλοσυνταξιούχους.

Όλα τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, άμεσα και μεσοπρόθεσμης διάρκειας.

Στα μέτρα, θα περιλαμβάνεται επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο η επιδότηση, θα είναι κλιμακωτή και ανάλογα με την κατανάλωση κιλοβατώρας. Επίσης θα επανέλθει η μείωση του φόρου στα καύσιμα, για περίοδο δύο με τρείς μήνες, το νέο σχέδιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τα σχέδια προώθησης προσιτής κατοικίας, καθώς και κάποια επιδόματα που λαμβάνουν ευάλωτοι πολίτες.

Αντρέας Μάτσας – Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ

«Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού διευρύνονται. Το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί σήμερα. Έχουμε ξεπεράσει τα όρια και τις αντοχές της κοινωνίας».

Στα μέτρα… και το πέναλτυ

Τα μέτρα κατηγοριοποιούνται σε αυτά που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών και σε εκείνα που περιορίζουν το κόστος της ζωής, δήλωσε στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εργασίας. Ενώ, θα ενταχθεί και η μείωση του προστίμου/πέναλτυ, για όσους συνταξιοδοτούνται πριν το κανονικό όριο συνταξιοδότησης, δηλαδή πριν το 65ο έτος της ηλικίας τους, με επίκεντρο τα χρόνια καταβολής εισφορών. Θέμα που θα επικυρωθεί την Παρασκευή σε συνεδρία του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Παναγιώτου, το πρόστιμο θα είναι μικρότερο του 12 τοις εκατό, που ισχύει σήμερα, για το 25% συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων.

Γιάννης Παναγιώτου – Υπουργός Εργασίας

«Μέσα από την πρόταση μας, όπως διαμορφώθηκε, ελαφρύνονται και ευνοούνται περισσότερο, τα επαγγέλματα τα οποία είναι, είτε χαμηλότερα αμειβόμενα, είτε χειρωνακτικά».

Αύξηση στην Κύπρο, μείωση στην ΕΕ

Και ενώ η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,3% από 3,1 τον Αύγουστο. Αντιθέτως, στην ευρωζώνη σημείωσε μείωση, ενώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι ένα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα, ενώ αυξήθηκε σε πέντε, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Την ίδια στιγμή, ευχάριστα νέα στο μέτωπο των επιτοκίων ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Ηροδότου. Όπως προανήγγειλε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων της στην επόμενη συνεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κωνσταντίνος Ηροδότου – Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας

«Μετά την τελευταία αύξηση τον Σεπτέμβριο... είναι λογικό να αναμένει κάποιος ότι φτάσαμε στο επίπεδο, που αν διατηρηθούν εκεί τα επιτόκια, θα επανέλθει η σταθερότητα των τιμών στο επίπεδο του 2% μεσοπρόθεσμα. Με βάση τα πρόσφατα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, θα ήταν λογικό να μην αναμένεται απόφαση για αύξηση επιτοκίων στην προσεχή συνεδρία».

Η συνεδρία της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα.