Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Οι εξελίξεις στο Ισραήλ ανησυχούν το Υφυπουργείο Τουρισμού που κάνει κινήσεις με άλλες χώρες για να καλύψει τυχόν πλήγμα από την δεύτερη σε μέγεθος τουριστική αγορά της Κύπρου, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι Ισραηλινοί που ζητούν αυτή τη στιγμή παράταση στη διαμονή τους καλύπτουν τις ακυρώσεις από τη συγκεκριμένη χώρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Άκη Βαβλίτη. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε προκαθορισμένη συνάντηση που είχε ο ΣΤΕΚ στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για συζήτηση των θεμάτων του κλάδου, στην παρουσία του Υφυπουργού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής είπε πως πρέπει να υπάρχει σταθερή και ειλικρινής επικοινωνία με τους τουριστικούς, ξενοδοχειακούς συνδέσμους, κάτι που υπάρχει, όπως σημείωσε.

Ανέφερε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν πάρα πολλά θέματα που αφορούν τον τουρισμό της χώρας διαχρονικά, αντηλλάγησαν απόψεις και ενημερώθηκε ο ΣΤΕΚ για όλα αυτά που έχει κάνει το Υφυπουργείο από την ανάληψη των καθηκόντων τους την 1η Μαρτίου έως σήμερα.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα υπό συζήτηση θέματα, είπε πως αυτά αφορούν το εργασιακό, την ηχορύπανση, το πλαίσιο αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και όλα όσα που προκύπτουν μέσα από την εξέλιξη της αγοράς, όπως με τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα. «Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και να βρούμε λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της χώρας μας», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ, ο κ. Κουμής είπε πως το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα το Υφυπουργείο καθώς το Ισραήλ είναι η δεύτερη σε μέγεθος αγορά της Κύπρου, στον τομέα του τουρισμού. Ήδη, όπως είπε, φέτος έχουμε ξεπεράσει τις 300 χιλιάδες αφίξεις από το Ισραήλ και σίγουρα οι εξελίξεις ανησυχούν την Κυβέρνηση. Παράλληλα, ευχήθηκε η σύρραξη να τελειώσει σύντομα «αν και αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς» όπως είπε.

«Ως Υφυπουργείο Τουρισμού δεν έχουμε σταματήσει ποτέ να εργαζόμαστε, επικοινωνούμε σταθερά και διαρκώς με άλλες χώρες, με άλλες αγορές, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι αν προκύψει οτιδήποτε να καλύψουμε το οποιοδήποτε κενό. Σίγουρα μας ανησυχεί, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της αγοράς (του Ισραήλ) αλλά μελετούμε συνεχώς κάποιες άλλες αγορές. Σίγουρα έχουμε κόστος ως τουριστικός προορισμός, οι Ισραηλινοί έδιναν πολλές ανάσες στη χώρα μας και υπό μορφή μαζικού τουρισμού και υπό μορφή short escape (σύντομων εξορμήσεων), αλλά ας ευχηθούμε ότι όλο αυτό θα τελειώσει το ταχύτερο δυνατό», είπε.

Ερωτηθείς αν προλαβαίνουμε να καλύψουμε το κόστος για τον χειμερινό τουρισμό, ο κ. Κουμής είπε πως αυτός έχει ανάγκη από μακροχρόνιο σχεδιασμό, και για φέτος σε σχέση με πέρσι αναμένουμε μια μικρή αύξηση. Αλλά, πρόσθεσε, «αν θέλουμε να δούμε τη χώρα μας να γυρίζει σελίδα σε σχέση με το χειμερινό τουρισμό χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός ο οποίος δεν μπορεί να γίνει από τον ένα μήνα στον άλλο», είπε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης είπε πως για το θέμα του Ισραήλ, το μόνο ευχάριστο είναι πως είμαστε προς το τέλος της τουριστικής σεζόν, αλλά σίγουρα θα επηρεαστεί ο χειμερινός τουρισμός.

Ερωτηθείς αν προβλέπεται να κλείσουν κάποια ξενοδοχεία λίγο πιο νωρίς εξαιτίας της κατάστασης στο Ισραήλ, είπε πως σήμερα υπάρχει ζήτηση από Ισραηλινούς να μείνουν στα ξενοδοχεία περισσότερες μέρες, κάτι που «θα καλύψει σε ένα βαθμό τη ζημιά».

Σε ερώτηση αν υπάρχει σήμερα ενδιαφέρον για νέες κρατήσεις από το Ισραήλ, ο κ. Βαβλίτης απάντησε θετικά. Αν και υπάρχουν και ακυρώσεις, αυτοί που ζητούν να παραμείνουν περισσότερο στα ξενοδοχεία είναι περισσότεροι από αυτούς που ακυρώνουν, συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα, ο κ. Βαβλίτης είπε πως κατά τη συνάντηση ο ΣΤΕΚ έθεσε έντονα δύο προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το πρώτο είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που επηρεάζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. «Κάναμε εισηγήσεις για απάμβλυνση του προβλήματος με το να φέρουμε ξένο προσωπικό από τρίτες χώρες, το έχει κατανοήσει ο Πρόεδρος και νομίζω θα προχωρήσουμε τάχιστα», είπε.

Το δεύτερο θέμα, συνέχισε, αφορά το κόστος της ενέργειας σημειώνοντας πως μια ξενοδοχειακή μονάδα πλήρωσε το 2022 1,5 εκ. ευρώ για ρεύμα, εκ των οποίων οι 450 χιλιάδες ευρώ αφορά τους ρύπους. «Εμείς ζητούμε να μπορούν να δίδονται άδειες, μεγαλύτερες από αυτές που δίδονται σήμερα, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων», είπε.

Πρόσθεσε πως διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις άφησαν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις «στο έλεος και τις ορέξεις των πετρελαϊκών χωρών» καθώς, όπως είπε, δεν προνόησαν να αλλάξουν το καύσιμο της ΑΗΚ.