Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τον διορισμό για πρώτη φορά Κυπρίου στη θέση αντιπροέδρου στη Διευθύνουσα Επιτροπή της ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, ο οικονομολόγος Κυριάκος Κακούρης διαδέχεται τη Λιλιάνα Πάβλοβα, η οποία κατείχε το αξίωμα της αντιπροέδρου από το 2019, μετά από απόφαση των μετόχων της ΕΤΕπ, δηλαδή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Κακούρης υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ για σχεδόν 20 χρόνια, μεταξύ άλλων και ως πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Τράπεζας. Πριν διοριστεί Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, διετέλεσε Διευθυντής Στρατηγικής και Συντονισμού και προηγουμένως Διευθυντής Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών και Οικονομικής Διαχείρισης Κεντρικής Κυβέρνησης στο κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών.

Η Διευθύνουσα Επιτροπή είναι το μόνιμο συλλογικό εκτελεστικό όργανο της ΕΤΕπ και αποτελείται τον Πρόεδρο και οκτώ Αντιπροέδρους. Ρόλος της είναι η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων της ΕΤΕπ, η προετοιμασία των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και η διασφάλιση της εκτέλεσης των αποφάσεων. Τα μέλη της διορίζονται από το Συμβούλιο των Διοικητών, το οποίο αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε δήλωσή του ο κ. Κακούρης σημειώνει πως επιλέγηκε από την Κύπρο για να συμμετάσχει στο ΔΣ της ΕΤΕπ από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. «Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η Τράπεζα αποτελεί καίριο εργαλείο επίτευξης συλλογικών στόχων, διοχετεύοντας πολύτιμη χρηματοδότηση για την κοινωνική συνοχή, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία», πρόσθεσε.

Σε δική του δήλωση ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, ανέφερε ότι ο κ. Κακούρης ήταν το αρχαιότερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ, και δήλωσε βέβαιος ότι «θα είναι αταλάντευτος αρωγός της Διευθύνουσας Επιτροπής μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη και τον κόσμο».

Από την πλευρά της η κ. Πάβλοβα ανέφερε πως είχε το προνόμιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια να συνεργάζεται στενά με αφοσιωμένους συναδέλφους και εταίρους, και πρόσθεσε πως «σε περιόδους αβεβαιότητας χειριστήκαμε τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία COVID-19 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με έργα που έκαναν θετική διαφορά για τις ζωές των πολιτών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ εξέφρασε τη χαρά της για το ότι διάδοχός της είναι ο Κυριάκος Κακούρης, «ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την Τράπεζα και του εύχομαι καλή επιτυχία στον νέο του ρόλο».