Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Στα χέρια του Υπουργού Εργασίας ευρίσκεται η αναλογιστική μελέτη για την αποκοπή του 12% από τις συντάξεις σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο εξηκοστό τρίτο έτος της ηλικίας τους.

«Μέσα στις επόμενες μέρες θα μελετήσουμε ενδελεχώς την αναλογιστική μελέτη, την έχουμε ήδη πάρει, το σημαντικότερο από όλα είναι ότι είναι βιώσιμο το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα επόμενα 60 χρόνια», σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως το πέναλτι του 12% στις συντάξεις δεν θα καταργηθεί οριζόντια και για όλους τους συνταξιούχους που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος.

«Αν η προσδοκία είναι ότι θα καταργηθεί για όλους η αναλογιστική μείωση, αυτό δεν θα γίνει», ανέφερε ο Υπουργός.

Τις επόμενες εβδομάδες θα συγκληθεί το συμβούλιο κοινωνικών ασφαλίσεων, στο οποίο μετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι και ακολούθως το εργατικό συμβουλευτικό σώμα με τη συμμετοχή των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων

Κραυγή απόγνωσης  χαμηλοσυνταξιούχων

Ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν με τη σύνταξη που λαμβάνουν, φωνάζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και καταγγέλλουν μη τήρηση της συμφωνίας που έγινε με τον Υπουργό Εργασία για αύξηση του συνόλου των συντάξεων τους.

«Είχαμε συμφωνήσει με τον Υπουργό Εργασίας, ένα 5% να δοθεί στο σύνολο των συντάξεων και επιδομάτων Έρχεται ο Υπουργός Οικονομικών και η Υφυπουργός Πρόνοιας και είπαν ότι έχουν δώσε αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αύξηση που πήραμε στη μικρή επιταγή εν τέλει είναι 4, 5 και 6 ως 9 ευρώ», τόνισε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Χαμηλοσυνταξιούχων, Γιάννης Σπετσιώτης.

Το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου καταβάλλεται από το Υφυπουργείο Πρόνοιας και όχι από το Υπουργείο Εργασίας, απάντησε από το στούντιο του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, προκειμένου να δικαιολογήσει τη θέση του.

«Η Υφυπουργός Πρόνοιας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να αυξηθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπήρχαν αυτή τη στιγμή το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου», ανέφερε ο Υπουργός.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι ζητούν από την κυβέρνηση να αποφασίσει μέτρα στήριξης και να περιλάβει στον κρατικό προϋπολογισμό, κονδύλι για τις συντάξεις. Με τον Υπουργό να διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων.