Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μάκης Κεραυνός
Φωτογραφία: Mattpress

Τρία χαρακτηριστικά θα έχει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024, ο πρώτος της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, που κατατίθεται την ερχόμενη βδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Εν μέσω της παγκόσμιας επιβράδυνσης λόγω της ανόδου των επιτοκίων και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός θα είναι σημαντικά αναπτυξιακός με στόχο να διασφαλίσει τις προοπτικές ανάπτυξης θα στοχεύει στη συγκράτηση της απασχόλησης και του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και θα είναι πλεονασματικός, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κύπρου. Έστειλε προς όλους μήνυμα να διατηρήσουμε την οικονομία «στις ράγες εκείνες που θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες».

Ο επόμενος προϋπολογισμός, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κεραυνός, «θα είναι σημαντικά αναπτυξιακός, προωθώντας έργα που έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η συγκράτηση του μισθολογίου και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, το οποίο έχει ανέβει σε ένα ύψος σχετικά υπερβολικό και το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι θα είναι πλεονασματικός, ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και ανταπόκρισή μας στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις».

Σε σχέση με τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι για το 2023 η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει μια οριακή προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης, που τώρα βρίσκεται στο 2,6% από το αρχικό 2,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2024 η εκτίμηση προνοεί επιτάχυνση της ανάπτυξης που θα φτάνει γύρω στο 2,9%.

Ο κ. Κεραυνός εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι «δεν θα υπάρξουν απρόσμενα γεγονότα και εξωγενείς παράγοντες».

«Διότι ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος στο παγκόσμιο και στο ευρωπαϊκό σκηνικό», είπε, προσθέτοντας ότι ήδη η οικονομία της ΕΕ ολισθαίνει σε μια φάση ύφεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κεραυνός τόνισε πως μέσω του προϋπολογισμού, «η προσπάθεια είναι να ανταποκριθούμε στην αβεβαιότητα που υπάρχει και στις προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιον μας ούτως ώστε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ανάπτυξης».

Εξάλλου, ο κ. Κεραυνός είπε πως η αίτηση για την εκταμίευση της δεύτερης και τρίτης δόσης στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα υποβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι «το μήνυμα μου είναι ότι όλοι πρέπει να λειτουργούμε παραγωγικά, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας και την αποδοτικότητα μας, ούτε ώστε να έχουμε καλά και σημαντικά αποτελέσματα διαφυλάττοντας όμως την πορεία της οικονομίας μας στις ράγες εκείνες που δεν θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες».