Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οθυ

Σε υψηλούς τόνους και με σύγκρουση μεταξύ κομμάτων διεξήχθη η συζήτηση, ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για το  e-kalathi , μέσω το οποίου θα συγκρίνονται  εύκολα και σε πραγματικό χρόνο οι τιμές πολύ μεγάλου αριθμού προϊόντων.

Το μέτρο, που είχε ναυαγήσει τον περασμένο Μάιο, επανέρχεται προς συζήτηση, στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης, χαρακτήρισε ωστόσο βεγγαλικό της κυβέρνησης το  e-kalathi, καθώς δεν μπορεί, όπως είπε, να ανακουφίσει  την τσέπη των καταναλωτών από την ακρίβεια, με τον Χρύση Παντελίδη εκ μέρους του ΔΗΚΟ να κατηγορεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό ότι κωλυσιεργεί και στοχεύει να μπλοκάρει το νομοσχέδιο.

«Για σκοπούς καθαρά επικοινωνιακούς  προσπαθεί να το περάσει  και να το παρουσιάσει ως  χάπι για αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε αυτό το τόπο και μιας κυβέρνησης που συμπεριφέρεται με τον πλέον βλακώδη τρόπο   όσον αφορά την διαχείριση του πληθωρισμού», δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννης.

«Καλούμε τους τρεις βουλευτές του ΔΗΣΥ και όλα τα άλλα κόμματα να προχωρήσουμε σε κατ’ άρθρο και εποικοδομητική συζήτηση του Νομοσχεδίου και χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς προφάσεις και χωρίς ατεκμηρίωτες αιτιάσεις», δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Παντελίδης. 

Αξίζει να τονιστεί πως η Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, η οποία διαφωνούσε με το e-kalathi, θεωρώντας πως θα οδηγούσε σε στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, ήρε τις ανησυχίες της, και η νέα ηγεσία άναψε πράσινο φως μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εμπορίου, Γιώργο Παπαναστασίου, και διαβεβαιώσεις που έλαβε σε σχέση με τις ανησυχίες της.

Σε τοποθετήσεις τους, πάντως, κάποιοι από τους επηρεαζόμενους φορείς εξέφρασαν εκ νέου επιφυλάξεις.

«Εκφράσαμε και σήμερα τις ανησυχίες μας κατά πόσον  θα δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού  οι οποίες θα πλήξουν κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και από εκεί και πέρα αυτή η υπηρεσία πρέπει να προχωρήσει  αν θέλουμε πραγματικά να δώσουμε ένα εργαλείο διαφάνειας», ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα. 

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, σημείωσε ότι μέσα από έρευνα της υπηρεσίας, διαφαίνεται πως ακόμα και στην ίδια υπεραγορά ο καταναλωτής θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του φθηνότερα έως και κατά πενήντα ευρώ.

Επί τάπητος και τα επιτόκια

Την Επιτροπή Εμπορίου απασχόλησαν και οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων, με τους εκπροσώπους των τραπεζών, να παρουσιάζουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από κάθε τράπεζα, προκειμένου να αμβλυνθεί η πίεση που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.

«Μετά τη συνάντηση των τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών τον περασμένο Μάιο, οι τράπεζες προχώρησαν σε δικά τους σχέδια, που αφορούν σε απορρόφηση μέρος του κόστους είτε σε επιστροφή κάποιων χρημάτων σε μια περίμετρο δανείων μέχρι €350.000. Άρα γίνονται και έγιναν ενέργειες από τις τράπεζες μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η Εποπτική Αρχή. Γίνονται ενέργειες, αναμένω ότι θα υπάρξουν στις επόμενες βδομάδες», δήλωσε ο Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Μιχάλης Κρονίδης.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου δεν έμειναν, πάντως, ικανοποιημένοι από τα όσα άκουσαν, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα.