Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγορά νερό

Απορρίπτοντας τις σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες κομμάτων και οργανωμένων συνόλων για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια που μαστίζει την αγορά, το Υπουργείο Εμπορίου μέσω της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, τονίζει πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Με δηλώσεις από το Προεδρικό, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο πως το ποσοστό συγκράτησης των τιμών σήμερα στο 75% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στη λίστα του μηδενικού ΦΠΑ, ανταποκρίνεται στους αρχικούς στόχους του Υπουργείου.

Εφαρμόζεται είπε, σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για να βοηθήσει τα νοικοκυριά με την ακρίβεια και να συγκρατήσει τις τιμές. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η Κύπρος, παρότι εισάγει τα περισσότερα προϊόντα έχει διατηρήσει τον πληθωρισμό στην κατηγορία τροφίμων, είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες κυμαίνεται γύρω στο 10%.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Κωνσταντίνο Καραγιώργη

Δεν μπορούν να παγώσουν όλα ξαφνικά, επειδή μηδενίστηκε ο ΦΠΑ. Εμείς είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, διότι ακριβώς 4 μήνες μετά... είναι αυτό που λέμε το 75% είναι πάρα πολύ υψηλός αριθμός με τα δεδομένα που έχει η οικονομία η σημερινή

Παράλληλα, τόνισε πως έχει πολύ θετικό αντίκτυπο και σημαντικό όφελος, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Σημειώνοντας πως ήταν ένα μόνο από τα μέτρα που συζητούνται και λαμβάνονται για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη

Ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ δεν σημαίνει, ότι μπαίνει ένα πλαφόν στις τιμές των προϊόντων. Η οικονομία είναι μια δυναμική οικονομία, υπάρχουν αυξομειώσεις στις τιμές συνέχεια, επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες. Βιώνουμε όλοι μας, τις πιέσεις και τις αυξήσεις που υπάρχει στις τιμές των τροφίμων

Πρόσθεσε πως είναι σε εξέλιξη διαβούλευση για την εισαγωγή πλαφόν στην τιμή του νερού σε χώρους όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, ενώ βρίσκονται υπό μελέτη και άλλα μέτρα για την στήριξη των καταναλωτών, όπως είναι ο e-kalathi.