Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωζώνη ΕΚΤ

Στη 10η συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναθεωρώντας κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Μετά τη νέα απόφαση των Ευρωπαίων Τραπεζιτών, το βασικό επιτόκιο ανήλθε στο 4,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που άγγιξαν στην ιστορία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ

Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα, τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο

Με βάση τα όσα αναφέρονται στην απόφαση της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται αλλά θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ του Σεπτεμβρίου, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 5,6% το 2023, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025. Πρόκειται για προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 και προς τα κάτω για το 2025.

Με την ΕΚΤ να αναφέρει ότι

Το Δ.Σ είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%

Η σημερινή συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη, πραγματοποιήθηκε στην σκιά έντονης διχογνωμίας στις τάξεις των αναλυτών σε σχέση με την κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθηθεί. Το ένα στρατόπεδο, τασσόταν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, ενώ το άλλο προέκρινε την διατήρηση αμετάβλητου του κόστους δανεισμού, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην οικονομία να αφομοιώσει τις προηγούμενες αυξήσεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΚΤ προειδοποίησε πάντως τις κυβερνήσεις σε σχέση με τα μέτρα στήριξης των πολιτών. Αυτά πρέπει να στοχεύουν στην παραγωγικότητα, επεσήμανε και όχι στις παροχές που απλώς τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.