Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θ6υ
*Φωτογραφία αρχείου

Μέτρα στήριξης των καταναλωτών και της οικονομίας αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, επεκτείνοντας για ακόμη έξι μήνες το σχέδιο μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, αυξάνοντας παράλληλα και των αριθμό των προϊόντων. Παράλληλα το Υπουργικό μείωσε σχεδόν κατά 50% της εισφοράς για την Άμυνα επί  των τόκων των καταθέσεων. Η κυβέρνηση προχωρά στοχευμένα δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών απορρίπτοντας νέο αίτημα του ΔΗΣΥ για επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων.

Επέκταση της εφαρμογής του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για άλλους έξι μήνες, αποφάσισε η κυβέρνηση προσθέτοντας στον σχετικό κατάλογο προϊόντων τον καφέ και τη ζάχαρη.

Ήδη σε μηδενικό ΦΠΑ, υπόκεινται το ψωμί, το γάλα, τα αυγά  και οι παιδικές τροφές.

Μετά και την σημερινή απόφαση  το μέτρο μηδενικού ΦΠΑ θα ισχύει μέχρι και Απρίλιο του 2024, καθώς η υφιστάμενη διάρκεια ισχύος λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα το Υπουργικό Συμβούλιο,   αποφάσισε  τη  μείωση από  30% στο 17%,  της έκτακτης εισφοράς στην Άμυνα επί των εισπρακτέων τόκων η οποία  πριν από το 2013 βρισκόταν στο 15% . Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της μείωσης υπολογίζεται στα €16 εκατομμύρια.

«Απόφαση της κυβέρνησης στοχεύει στην αύξηση του εισοδήματος κυρίως των μεσαίων νοικοκυριών και μεσαίων επιχειρήσεων, που διαθέτουν καταθέσεις. […]  Ελπίζω ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι», είπε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Τις αποφάσεις του υπουργικού χαιρέτισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, επέκρινε το ΑΚΕΛ, ενώ ο  Δημοκρατικός Συναγερμός υπενθυμίζει στην κυβέρνηση πως η μείωση της εισφοράς  είναι πρόταση νόμου που κατέθεσε το κόμμα  στις 15 Ιουνίου του 2023.

«μάλλον αγνοούσε την δική μας πρόταση συνεπώς δεν χρειάζεται η ετοιμασία νομοσχεδίου  […] επιθυμία μας είναι να περάσει για να ισχύσει για το 2023», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ  με γραπτή ανακοίνωση ζήτησε  ξανά  από την κυβέρνηση  επαναφορά της επιδότησης στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, για να εισπράξει εκ νέου αρνητική απάντηση από τον  Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επέμεινε στην πολιτική της κυβέρνησης για  εφαρμογή στοχευμένων μέτρων.

«τα οποία είναι και πιο αποτελεσματικά και τα οποία συνάδουν καλύτερα με το δημοσιονομικό πλαίσιο και τη δημοσιονομική πειθαρχία, που πρέπει να έχουμε ως χώρα για να κρατήσουμε στο σωστό κανάλι και το επίπεδο την οικονομά μας», ανέφερε ο Μάκης Κεραυνός.

Σε μια άλλη εξέλιξη το Υπουργικό προχώρησε και στην επέκταση του σχεδίου για την οπτικοακουστική βιομηχανία,για άλλα τρία χρόνια, το οποίο  αποσκοπεί στην προώθηση της αξιοποίησης της Κύπρου ως χώρος γυρισμάτων.

Το συγκεκριμένο σχέδιο απέφερε στην ΚΔ   σημαντικά έσοδα τα οποία άγγιξαν τα €5,5 εκατ.