Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μάκης Κεραυνός
Φωτογραφία: Mattpress

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση που είχαν σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών και ο Σύνδεσμος Τραπεζών, με πρωτοβουλία του Μάκη Κεραυνού, με στόχο τη συζήτηση τρόπων για ελάφρυνση του αυξημένου δανειστικού κόστους νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Πανίκος Νικολάου και ο Γενικός Διευθυντής Μιχάλης Καμμάς.

Όπως πληροφορούμαστε, κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα έκτακτα πακέτα μέτρων που ετοίμασαν και υλοποιούν οι τράπεζες στο πλαίσιο των παραινέσεων του υπουργείου Οικονομικών και γενικότερα της κυβέρνησης, για την ανακούφιση των δανειοληπτών στα στεγαστικά δάνεια, όπως είναι το πάγωμα επιτοκίου ή η επιστροφή χρημάτων ή ακόμη και η επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών.

Πακέτα που επιστρέφουν στους δανειολήπτες συνολικό ποσό δέκα εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Τραπεζών.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 κατά την συνάντηση διαπιστώθηκε, πολύ καλή διάθεση και πρόθεση των τραπεζών για νέα βήματα προς όφελος των δανειοληπτών, ενώ οι δύο πλευρές συζήτησαν και το θέμα των χρεώσεων υπό το ευρύτερο πρίσμα των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα τραπεζικά ιδρύματα των χωρών της ζώνης του ευρώ, για αύξηση κεφαλαίων και κερδών, και βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα των εκποιήσεων στο οποίο διαπιστώθηκε κοινή γραμμή πλεύσης για στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. 

Παρά την φημολογία, ο υπουργός Οικονομικών δεν έθεσε στο τραπέζι, θέμα του λεγόμενου φόρου ασπροσδόκητων κερδών των τραπεζών, μετά την έντονη αρνητική στάση του Συνδέσμου, τις προηγούμενες ημέρες.

Ανακοίνωση για τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να εκδοθεί αύριο, ενώ έχει συμφωνηθεί η συνέχιση των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών.