Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης έχει αποκατασταθεί ως ενιαίο κυρίαρχο ίδρυμα, δήλωσε ο διοικητής της την Κυριακή, σχεδόν μια δεκαετία αφότου χωρίστηκε στα δύο λόγω εμφυλίου πολέμου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Διοικητής Σαντίκ αλ-Καμπίρ έκανε την ανακοίνωση στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Τρίπολη μετά από συνάντηση με την υποδιοικητή, Μάρι Μούφταχ Ραχίλ, και τους επικεφαλής των τμημάτων τόσο από τα υποκαταστήματα της Τρίπολης όσο και της Βεγγάζης.

Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης έχει χωριστεί μεταξύ δυτικών και ανατολικών υποκαταστημάτων από το 2014, μετά την εμφάνιση μιας παράλληλης διοίκησης στα ανατολικά, όταν η χώρα διασπάστηκε μετά από εμφύλιο πόλεμο.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ ανατροπή του ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

«Αυτό είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για την ενίσχυση της απόδοσης αυτού του ζωτικού κυρίαρχου ιδρύματος, καθώς παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενσωμάτωση και την ενίσχυση των μέτρων διαφάνειας και δημοσιοποίησης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνησή μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Αλ-Νταμπάϊμπα, σε ανάρτησή του την πλατφόρμα "X".

Η Κεντρική Τράπεζα είχε σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να προχωρήσει προς την επανένωση τον Ιανουάριο του 2020 ως μέρος μιας ειρηνευτικής προόδου μετά την κατάπαυση του πυρός και έδωσε εντολή στην εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte να βοηθήσει στη μετάβαση.