Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ασδ

Νέα επιστολή Μάκη Κεραυνού προς τον Τραπεζών, με επίκεντρο τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων. Οι προειδοποιήσεις και  η έμμεση, πλην σαφής υπόδειξη, για να προχωρήσει το τραπεζικό σύστημα σε νέες ελαφρύνσεις στους ευάλωτους δανειολήπτες, στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με νέα επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Τραπεζών και κοινοποίηση προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός επανέρχεται στο θέμα των επιπτώσεων, από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων.

Με την τρίτη, τους τελευταίους μήνες, επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Τραπεζών, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για μετριασμό των επιπτώσεων στους δανειολήπτες, ο υπουργός Οικονομικών, παραθέτει τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η αυστηρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων, ως αποτέλεσμα του παρατεταμένου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Σημειώνει τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, με ειδική αναφορά στην αύξηση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών, στην επιβάρυνση των δανειοληπτών στα στεγαστικά δάνεια καθώς και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Είναι κατανοητοί οι λόγοι που επιβάλλουν τη συγκεκριμένη νομισματική πολιτική, ωστόσο, μέσα από τη εν λόγω νομισματική πολιτική καταγράφονται ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας και των νοικοκυριών» λέει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Αφού σημειώνει τις θετικές αποφάσεις των τραπεζών για την απορρόφηση μέρους του κόστους των επιτοκίων, ο Μάκης Κεραυνός στέλνει σαφές μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, με το αυξανόμενο συνεχώς, υψηλό κόστος δανεισμού.

«Υπάρχουν έντονες ανησυχίες όσον αφορά στη δημιουργία πρόσθετων ΜΕΔ. Είναι κοινή διαπίστωση, ότι το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα δανειστικά και στα καταθετικά επιτόκια, διευρύνεται συνεχώς, κάτι το οποίο φαίνεται να μην παρουσιάζεται σε τόσο έντονο βαθμό στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης» αναφέρει ο Μάκης Κεραυνός.

Επισημαίνει το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, γενικότερα στην οικονομία του τόπου, ωστόσο υποδεικνύει με δηκτικό τρόπο, ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν και νέα βήματα προς τους δανειολήπτες.

«Θεωρούμε ότι σε συνεννόηση πάντα με την ΚΤ,  θα υπάρξουν πρόσθετες κινήσεις και διαφοροποίηση πολιτικών από τις τράπεζες, όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων, ως επίσης και της αύξησης των καταθετικών επιτοκίων» δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, ο Μάκης Κεραυνός, προσθέτει πως με την πολιτική της Φρανκφούρτης, προκαλούνται και αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, με το υψηλό κόστος δανεισμού, να αποτρέπει ξένες επενδύσεις.