Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση του Κυβερνητικού Νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, παρά την αρνητική θέση του ΔΗΣΥ. Συζητήσεις σε υψηλούς τόνους και για τις δύο προτάσεις Νόμου των κομμάτων, για το Δικαστήριο εκποιήσεων, η οποία τελικά απορρίφθηκε οριακά, με ισοψηφία 27 ψήφους υπέρ και 27 ψήφους κατά.

Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, το νομοθετικό Σώμα αποφάσισε την αναβολή του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας ενώπιον των επαρχιακών δικαστηρίων, που θα εκδικάζουν υποθέσεις εκποιήσεων για πρώτες κατοικίες αξίας έως 350 χιλιάδες ευρώ.

Το νομοσχέδιο τέθηκε στο δεύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας, μετά την απόφαση του ΔΗΣΥ να μην στηρίξει την πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης για αναβολή. Με ψήφους 36 υπέρ της αναβολής και 18, του ΔΗΣΥ, εναντίον.

Καταψήφιση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ

Οργιώδες ήταν το παρασκήνιο, και σε σχέση με την επίμαχη πρότασης νόμου που συνυπογράφουν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ, Οικολόγοι και τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, πρόταση νόμου η οποία τελικά απορρίφθηκε, οριακά και με ισοψηφία, με 27 ψήφους υπέρ και 27 ψήφους κατά.

Η μεγάλης διάρκειας συζήτηση που προηγήθηκε διεξήχθη, σε υψηλούς τόνους, ανάμεσα σε πολλούς βουλευτές. Ξεχώρισε η κόντρα Νικόλα Παπαδόπουλου και Στέφανου Στεφάνου, αλλά και η διαφωνία του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία με τον Πρόεδρο του κόμματος του, μετά τις αναφορές Νικόλα Παπαδόπουλου για την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης και τις αναφορές του στο κούρεμα του 2013.

Η πρόταση νόμου αφορούσε στο δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής προγραμματισμένης εκποίησης, προκειμένου να εξεταστούν ενδεχόμενες καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, των Οικολόγων, Ηλίας Μυριάνθους και Ανδρέας Αποστόλου της ΕΔΕΚ καθώς και τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, Ζαχαρίας Κουλίας και Χρίστος Ορφανίδης. Φαίνεται πως πΜαρίνος Σιζόπουλος απείχε της ψηφοφορίας.

Καταγγελείες για μη καταγραφή συγκεκριμένης ψήφου

Αλαλούμ επικράτησε προς στιγμή, με αφορμή καταγγελείες ότι το ηλεκτρονικό σύστημα της Βουλής δεν κατέγραψε συγκεκριμένη ψήφο κατά την κατ’ άρθρον συζήτηση.

Μετά από παρεμβάσεις βουλευτών και αντιπαραθέσεις, η Πρόεδρος του σώματος Αννίτα Δημητρίου, που σημείωσε ότι το σύστημα ελεγχθεί, τόνισε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.