Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα

Συνέρχεται σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο, βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Οι ανακοινώσεις από την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένονται να γίνουν κατά την συνέντευξη Τύπου στην Φραγκφούρτη, που είναι προγραμματισμένη στις 15:45 ώρα Κύπρου.

Η νέα αύξηση θα είναι η όγδοη συνεχόμενη από τον περασμένο Ιούλιο, παρά την ήπια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος ωστόσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 5 Ιουνίου, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα οδηγηθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά, προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά για όσο χρόνο απαιτείται.

«θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση στη βάση των δεδομένων για να καθορίσουμε το κατάλληλο επίπεδο και τη διάρκεια της περιοριστικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

Εν μέσω της εκτόξευσης των τιμών και ιδιαίτερα σε ενεργειακά προϊόντα, ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΚΤ από τις 27 Ιουλίου του 2022 έχει προχωρήσει σε σωρευτική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 375 μονάδες βάσης.

Μετά και την αύξηση του περασμένου Μαΐου κατά 25 μονάδες, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώθηκαν στο 3,75%, 4,00% και 3,25% αντίστοιχα.

Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν ότι αναμένεται μια ίσως τελευταία αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρία του ερχόμενου Ιουλίου.

Αναλυτές της Berenberg economics, εκτιμούν το ΔΣ της ΕΚΤ θα υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη για προσήλωση στα μακροοικονομικά στοιχεία και πιθανόν να καταδείξει ότι έπεται νέα αύξηση στην συνεδρία του Ιουλίου ή ακόμη και στάση αναμονής.

Η συζήτηση στη συνεδρία θα διεξαχθεί στον απόηχο των νέων στοιχείων της Eurostat, που κατέδειξαν ότι η ευρωζώνη εισήλθε σε ήπια τεχνική ύφεση, αφού μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων το πραγματικό ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ παρουσίασε συρρίκνωση σε τριμηνιαία βάση 0,1% τόσο το τέταρτο τρίμηνο του 2022 όσο και το πρώτο τρίμηνο φέτος, κάτι που θα τροφοδοτήσει τους οπαδούς της πιο ήπιας νομισματικής στάσης.

Ήδη η ρυθμός παραχώρησης νέων δανείων έχει υποχωρήσει, ενώ ο πληθωρισμός, παρά την υποχώρησή του στο 6,1% (από την κορύφωσή του στο 10,6% τον περασμένο Οκτώβριο) παραμένει πολύ υψηλός, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (εκτός των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων) βρίσκεται στο 5,3%.