Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τον κώδωνα του κινδύνου, κρούει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για αυτοσυγκράτηση, ενόψει πιθανών νέων οικονομικών διεκδικήσεων.

Σε χαιρετισμό του στο 55ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ, ενώπιον των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Νικολάου και κοινωνικών εταίρων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προειδοποίησε, εμμέσως πλην  σαφώς, πως δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, παρά το γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά, ρυθμός ανάπτυξης και πληθωρισμός, θα διατηρήσουν θετική πορεία εντός του 2023.

« Παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες, αποτελεί την ίδια στιγμή γεγονός, ότι οι επιδόσεις της οικονομίας μας απέδειξαν, από τη μια τη δυναμικότητα της, ενώ μεσοπρόθεσμα αναμένεται να συνεχίσει να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά την αναμενόμενη, θεωρώ, επιβράδυνση, λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Την ίδια στιγμή, σε ένα εξαιρετικής σημασίας και ιδιαίτερης βαρύτητας μήνυμα προς τις τράπεζες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν για την υλοποίηση ενός σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης.

Με την αύξηση του εμπορίου και της απασχόλησης, την προσέλκυση περισσότερων ποιοτικών επενδύσεων και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

« Μία από τις βασικές προτεραιότητές μας επίσης είναι η ίδρυση ενός Φορέα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων με στόχο την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών κενών στην οικονομία, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Ο Φορέας αυτός, αποτελεί εμβληματικό έργο στις προσπάθειές μας να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα και η επιτυχής ανάπτυξη των μελλοντικών του δραστηριοτήτων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στενή συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες του τόπου», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πρόκληση, πρόσθεσε, παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός, παρόλο που άρχισε η σταδιακή αποκλιμάκωσή του. Με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από την πλευρά του, να εμφανίζεται αισιόδοξος για τόσο για την πορεία του στο άμεσο μέλλον, όσο και για τον ρυθμό ανάπτυξης.

« Αν κοιτάξουμε το ρυθμό πληθωρισμού της χώρας μας, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, είμαστε πιο χαμηλά από τον μέσο όρο. Πολύ θετικό για την χώρα μας. Αν το δούμε σε συνδυασμό, με τον ρυθμό ανάπτυξης που προβλέπεται για το 2023, είμαστε σημαντικά πιο ψηλά, από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», επισήμανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Από μαύρο πρόβατο στις διεθνείς αγορές, σήμερα τόνισε ο κύριος Ηροδότου, είμαστε μια χώρα που διακρίνεται και ένα τραπεζικό σύστημα που αποσπά εύσημα σε διεθνείς εκθέσεις για την πρόοδο που έχει συντελεστεί.