Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Γεφύρι της Αρτας... Νέο επεισόδιο στο πολύκροτο θέμα των εκποιήσεων, μετά την κοινή πρόταση Νόμου κομμάτων αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, για την παροχή του δικαιώματος πρόσβασης στα δικαστήρια οφειλετών- δανειοληπτών, μεταξύ άλλων, για την αμφισβήτηση της διαδικασίας εκποίησης και του ύψους του εκκρεμούντος δανείου.

Στις έντονες αντιδράσεις των τραπεζών οι οποίες προειδοποιούν για σοβαρότατες συνέπειες στην τραπεζική και ευρύτερα στην κυπριακή αγορά και ενώ αναμένεται η δημοσιοποίηση της αρνητικής στάσης της Κεντρικής Τράπεζας, σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, με δήλωση στον ΑΝΤ1, του Γενικού Διευθυντή, Γιώργου Παντελή ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο. Και προειδοποιεί ότι η υποβάθμιση των τραπεζών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως και νέες περιπέτειες για την κυπριακή οικονομία, με ανοικτό το ενδεχόμενο να ξανακυλήσει στις υποβαθμίσεις και τα σκουπίδια.

«Αναμφίβολα, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα δημιουργήσει τεράστια και αλυσιδωτά προβλήματα, γενικότερα στην αγορά. Παράλληλα, επιβραβεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Απαντώντας στην ερώτηση σας, σίγουρα μια τέτοια νομοθεσία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των τραπεζών, ενώ θα επηρεαστεί αρνητικά και η αξιοπιστία της Κύπρου, με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για υποβάθμιση της οικονομίας. Οδηγώντας σε νέες περιπέτειες με απρόβλεπτες διαστάσεις», είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή.

Στο άκουσμα της πρότασης Νόμου, που θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να προσφεύγουν σε δικαστήριο για την αναστολή των διαδικασιών εκποίησης, ο Σύνδεσμος Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας με σειρά επιπτώσεων τόσο για το κράτος όσο και το τραπεζικό σύστημα.

«Θα προκαλέσει μεγάλη και μόνιμη εμπλοκή τόσο στις τράπεζες, όσο και ευρύτερα στο Δικαστικό Σύστημα αλλά και στην οικονομία... Θα επικρατήσει αβεβαιότητα σε σχέση με τη σταθερότητα του κυπριακού νομικού πλαισίου, υποβάθμιση του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών... Θα οδηγήσει σε μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων, στην ανάγκη παροχής επιπρόσθετων εξασφαλίσεων για χορήγηση νέων δανείων και σε πιθανή αύξηση στο κόστος δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων», επισήμανε ο Σύνδεσμος Τραπεζών.

Συνάντηση Μάκη με Συγκυβερνώντες

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια προσπάθεια να πείσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλλαγή του πλαισίου των εκποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες, συνάντηση με εκπροσώπους των συγκυβερνώντων κομμάτων. Οι υποστηρικτές της πρότασης, ωστόσο, θεωρούν πως αντίθετα με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η δική τους πρόταση θα αποτελέσει  ασπίδα προστασίας των δανειοληπτών από τις υπερχρεώσεις των τραπεζών ή και από μια απόφαση εκποίησης του ακινήτου τους.

Η πρόταση κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγους, τους βουλευτές του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, Χρίστο Ορφανίδη και Παύλο Μυλωνά και  τους ανεξάρτητους Κωστή Ευσταθίου και Ανδρέα Θεμιστοκλέους.