Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δρομολογείται λύση στο πρόβλημα των εταιριών στον τομέα των υπηρεσιών, των οποίων οι εργασίες επηρεάστηκαν αρνητικά, όταν ανώτατα στελέχη τους βρέθηκαν μέσα στον κατάλογο κυρώσεων της ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Έφορος Εταιρειών, Ειρήνη Μυλωνά-Χρυστοστόμου, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία «απεγκλωβισμού» των εταιριών αυτών, ενώ μελετά και τις νέες λίστες, που πήρε στα χέρια της η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, ώστε να δώσει συνολική λύση σε όλες τις επηρεαζόμενες εταιρίες.

Η Έφορος είπε πως το Τμήμα κατήρτισε ειδική ομάδα, με ανώτερη εξετάστρια στα θέματα εγγράφων και αριθμό λειτουργών, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα στην εξέταση των περίπου 600 αιτημάτων που έχουν συγκεντρωθεί και με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη,

«Τα έχουμε συγκεντρώσει και έχουμε ήδη μελετήσει περίπου 300 αιτήματα, τα 100 έχουν υλοποιηθεί και τα άλλα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης», είπε η κυρία Μυλωνά- Χρυσοστόμου.

Όπως εξήγησε, το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών πρώτα μελετά το αίτημα και ακολούθως το κάνει αποδεκτό, εκδίδοντας το πιστοποιημένο αντίγραφο, που ζητά ο αιτητής και το οποίο παρουσιάζει τους διευθυντές της εταιρείας, τους μετόχους, το εγγεγραμμένο γραφείο και τον γραμματέα κατά την ημερομηνία έκδοσης. Το πιστοποιητικό αυτό θα το υποβάλει στη συνέχεια η εταιρεία στην τράπεζα για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί από τη διοίκηση αυτής της εταιρείας. Αν ο πραγματικός δικαιούχος της εταιρίας δεν εμπίπτει στις κυρώσεις, τότε η εταιρία «απεγκλωβίζεται, είπε η κυρία Χρυστοστόμου.

«Από τον Έφορο εταιρειών αυτό απαιτούν. Οι τράπεζες κάνουν πάρα πολλούς ελέγχους και ήταν οι πρώτες που εφάρμοσαν τις αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις και, ανάμεσα στους άλλους ελέγχους που κάνουν, ζητούν πιστοποιητικό από τον Έφορο για το ποιος είναι ο Διευθυντής, ποιος ο γραμματέας και ποιος ο μέτοχος», εξήγησε η Έφορος Εταιρειών.

Έλεγχος ενόψει των επικαιροοποιημένων καταλόγων

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μυλωνά – Χρυσοστόμου είπε πως είπε πως, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της διευθέτησης αυτής, μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης λίστας στις 12 Απριλίου, ήλθαν μπροστά της και άλλα αιτήματα, για τα οποία θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Είπε τέλος πως το Γραφείο της Εφόρου μελετά και τον επικαιροποιημένο κατάλογο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και το ΗΒ «για να δούμε ποιες κυπριακές εταιρείες και με πιο τρόπο εμπλέκονται σε σχέση με τον Έφορο Εταιρειών για να δουλέψουμε με τον ίδιο τρόπο και με αυτές».