Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τράπεζα Κύπρου

Σχέδιο ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών ετοιμάζει η Τράπεζα Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλο της Τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2023 η σχετική πρόταση βρίσκεται ήδη ενώπιον της Κεντρικής Τράπεζας η οποία η αναμένει το πράσινο φως από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. 

Το Σχέδιο θα αφορά στους συνεπείς δανειολήπτες με στεγαστικό δάνεια για την πρώτη κατοικία οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη, μετά τη φορολογία, ύψους €95 εκατομμυρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι €17 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου πρόκειται για «πολύ θετικά αποτελέσματα. Η ρευστότητα της τράπεζας είναι πολύ ικανοποιητική. Οι καταθέσεις μας αυτό το τρίμηνο παραμένουν σταθερές και 7% πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα €162 εκατ. Καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 127% σε ετήσια βάση ενώ η απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων ανήλθε στο 21,3% για το α’ τρίμηνο 2023, έναντι 4,0% για το α’ τρίμηνο 2022.

Όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου, «τα ΜΕΔ μας έχουν μειωθεί από 4% που ήταν στο τέλος του χρόνου σε 3,8 και η κάλυψή τους έχει αυξηθεί στο 73%. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν πέραν του 11%».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί ο μακροχρόνιος στόχος της τράπεζας για επανέναρξη της πληρωμής μερισμάτων μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα σε Κύπρο και Ελλάδα που προχωρεί στην πληρωμή μερίσματος.