Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξγ

Με ανοικτούς λογαριασμούς και τη διατήρηση των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων σε ότι αφορά μια ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία, επό της διαδικασίας απόδοσης της ΑΤΑ, η επόμενη μέρα βρίσκει τα δύο στρατόπεδα των κοινωνικών εταίρων, να ενημερώνουν τα μέλη τους για την χθεσινή ιστορική συμφωνία.

Το ετήσιο κόστος από την αύξηση της απόδοσης της ΑΤΑ από το 50 στο 66,7%, ανέρχεται περίπου στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επιπλέον αύξηση 1,6% θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου, στους μισθούς όσων λαμβάνουν την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

Με εγκύκλιο που δόθηκε και στη δημοσιότητα, το ΚΕΒΕ ενημερώνει τα μέλη του που παραχωρεί στο προσωπικό του ΑΤΑ. Με τον πληθωρισμό στο του 2022 στο 8.71%.
Όπως είχε αναφέρει ο Διευθυντής Εργασικών Σχέσεων ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ, «Για όσες επιχειρήσεις το παραχωρούν ανέρχεται από 1/6/2023 σε 1.45% πάνω στους βασικούς μισθούς. Ως εκ τούτου, το συνολικό Τιμαριθμικό Επίδομα προβλέπεται να αυξηθεί από 7.03% σε 8.52% πάνω στους βασικούς μισθούς.»

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, συγχαίροντας του κοινωνικούς εταίρους, καθώς και τον πρωτεργάτη της ιστορικής συμφωνίας, υπουργό Εργασίας. Και προαναγγέλλοντας εξελίξεις στον φορολογικό μετασχηματισμό.

Όπως τόνισε ο ΠτΔ, «Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει εργασία με εξωτερικούς συνεργάτες ακριβώς για να προχωρήσουμε σε ένα γενικότερο φορολογικό μετασχηματισμό, ο τελευταίος ήταν το 2002. Θα πρέπει να τον εκσυγχρονίσουμε λαμβάνοντας υπόψη και τα σημερινά δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, η πράσινη φορολογία και άλλα θέματα. Όλα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει, έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες και με τον Σύνδεσμο Λογιστών.»

Στο μεταξύ, την συμφωνία χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης, καθώς και την υπευθυνότητα την οποία επέδειξαν οι κοινωνικοί εταίροι.

Η ανακωχή διάρκειας δύο χρόνων, μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, προσφέρει, εξάλλου, την άνεση χρόνου στον υπουργό Εργασίας, για την εξεύρεση νέου συστήματος απόδοσης της ΑΤΑ, με ένα μόνιμο χαρακτήρα και καθεστώς.