Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Ηροδότου

Δεν έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μέχρι τώρα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου εκτός από το θέμα της αξιοπιστίας της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ), Κωνσταντίνος Ηροδότου. 

Ο κ. Ηροδότου μιλούσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία συζήτησε το θέμα της θεσμικής διαχείρισης των επιπτώσεων από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν έδρα την Κύπρο, μετά από εισήγηση των Βουλευτών Δημήτρη Δημητρίου (ΔΗΣΥ) και Ειρήνης Χαραλαμπίδου (ΑΚΕΛ).

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι ναι μεν δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για υποχρεωτική συμμόρφωση με τις κυρώσεις από ΗΠΑ, αλλά μη συμμόρφωση θα σήμαινε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Οι Βουλευτές ενημερώθηκαν επίσης ότι από το Υπουργείο Οικονομικών ότι ετοιμάζει απάντηση σχετικά με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Ντιντιέρ Ρέιντερς, για πάγωμα χαμηλού ποσού περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τις κυρώσεις.

Ο κ. Ηροδότου εξήγησε στους Βουλευτές ότι, δεν υπάρχει νομική βάση για συμμόρφωση με τις αμερικανικές κυρώσεις, σε αντίθεση με αυτές από ΕΕ και ΟΗΕ, αλλά αν κάποια τράπεζα δεν παγώσει τους λογαριασμούς ατόμων που περιλαμβάνονται σε κυρώσεις τότε η τράπεζα η ίδια μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβίασε τις κυρώσεις και να μπει ολόκληρο το τραπεζικό ίδρυμα ως «καθορισμένη οντότητα (designated entity)».

Αν γίνει αυτό, είπε, θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για την τράπεζα αλλά και για την χώρα επειδή πλέον «στιγματιζόμαστε» σε επίπεδο που μπορεί να φύγουν επενδυτές, και με πολλά επακόλουθα. Το να μπει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε αμερικανικές κυρώσεις, είπε, χάνει πρόσβαση στο δολάριο, κάτι που μπορεί να αποτρέψει νέες επενδύσεις στην χώρα και να φύγουν υφιστάμενοι επενδυτές.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι υπάρχουν στην αμερικανική νομοθεσία οι δευτερογενείς κυρώσεις, και αυτό επιτρέπει στις ΗΠΑ να διώκουν και αυτούς που υποβοηθούν όσους είναι σε λίστα πρωτογενών κυρώσεων. Σημείωσε ακόμη, ότι μέσα στους γενικούς όρους, όταν ανοίγουν λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα συμμορφώνονται όχι μόνο με τους όρους της ΕΕ και του ΟΗΕ αλλά και με άλλων χωρών.