Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δανειο

Σημαντικές οι αλλαγές που επέρχονται στα Σχέδια δανειοδότησης του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) και όλες προς όφελος των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ Λουκία Ευσταθίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «έχει αρκετά χρόνια να προβεί ο οργανισμός σε τέτοιου είδους ουσιαστικές τροποποιήσεις».

Οι σημαντικές τροποποιήσεις στα Σχέδια δανειοδότησης που προώθησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα και εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την κ. Ευσταθίου, την αύξηση του ποσού για στεγαστικό δάνειο σε €200.000 από €130.000, την αύξηση της επιδότησης επιτοκίου στα 30 χρόνια, από 20 χρόνια προηγουμένως, την αύξηση των εξόδων διαβίωσης στα σπουδαστικά δάνεια και τον μη συνυπολογισμό των σχεδίων δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου.   

Πιο αναλυτικά, οι προτάσεις του ΔΣ του Φορέα που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών είναι οι ακόλουθες:                                                                      

1. Αύξηση στεγαστικών δανείων προς επιδότηση από €130.000 σε €200.000 και της περιόδου επιδότησης από 20 χρόνια σε 30 χρόνια.

2. Τα Σχέδια δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου, που παραχωρούνται από Κ.Φ. να μη συνυπολογίζονται.

3. Τα ποσά για πρόσφυγες και μη πρόσφυγες δικαιούχους να είναι τα ίδια και να εξακολουθεί να ισχύει η αποκοπή 20%-40%: (σήμερα τα στεγαστικά δάνεια προς επιδότηση για πρόσφυγες είναι €130.000 και τα επαγγελματικά €105.000, ενώ για μη πρόσφυγες είναι €85.000 μείον 20% μέχρι 40% (δηλ. ανώτατο δικαιούμενο ποσό για μη πρόσφυγες €68.000).

4. Κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων που τέθηκαν σε ισχύ όταν υπήρχε στενότητα κεφαλαίων με σκοπό να δανειοδοτούνται περισσότεροι αιτητές.

5. Κατεχόμενη περιουσία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για δάνειο, το οποίο ακολούθως εξοφλήθηκε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά στον Κ.Φ. νοουμένου ότι το προηγούμενο δάνειο έχει ξοφληθεί χωρίς την οποιαδήποτε ενίσχυση από το Κράτος π.χ. διαγραφή τόκων, δανείων κλπ. (κίνητρο ώστε οι ιδιοκτήτες κατεχομένων να μην επιδιώκουν την πώληση της κατεχόμενης περιουσίας).

6. Αύξηση εξόδων διαβίωσης στα σπουδαστικά δάνεια:

-------------------------------

Από €8.000 σε €10.000 για Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία.

Από €8.000 σε €11.000 για ΗΠΑ, Καναδά.

Από €6.000 σε €8.000 για Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη.

Από €3.500 σε €5.000 για Κύπρο (περιοχή φοίτησης διαφορετική από την περιοχή διαμονής).

7. Το ποσό της υποτροφίας να μην αφαιρείται από το δικαιούμενο ποσό του σπουδαστικού δανείου.

8. Στις στεγαστικές αιτήσεις δεν θα λαμβάνεται υπόψη αν οι αιτητές έχουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία εκτός αν έχουν εγκριθεί στο παρελθόν από τον Κ.Φ. για την κατοικία αυτή.

9. Επιδιορθώσεις σε κατοικίες ανώτατο ποσό από €50.000 σε €100.000.

Νέα Σχέδια δανειοδότησης

Αναφερόμενη στα δύο νέα Σχέδια δανειοδότησης που προσφέρει ο Φορέας και τα οποία έχουν επίσης εγκριθεί από το ΥΠΟΙΚ, η κ. Ευσταθίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι το ένα Σχέδιο αφορά την δανειοδότηση για Ανακαίνιση Κουζίνας και Αγορά Οικιακών Συσκευών μέχρι €10.000 και εξήγησε ότι το δάνειο θα αφορά είτε μόνο για ανακαίνιση κουζίνας είτε και τα δύο μαζί.

Πρόσθεσε ότι το ποσό θα δίδεται από κεφάλαια του Φορέα, μέσω του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης.

Αναφορικά με το δεύτερο σχέδιο, ανέφερε ότι αυτό αφορά την δανειοδότηση για Ενεργειακή Αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες μέχρι ποσού €15.000 και συγκεκριμένα για μόνωση οροφής μέχρι €10.000 και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέχρι €5.000.

Σημείωσε πως προτού λάβει το ΔΣ του ΚΦΙΚΒ την απόφαση να τα προωθήσει, προέβη σε έρευνα αγοράς για τις σημερινές ανάγκες του κόσμου.

Η Διευθύντρια του ΚΦ είπε ότι το Σχέδιο δανειοδότησης για Επαγγελματική Δραστηριοποίηση Νέων Επιστημόνων μετονομάζεται σε Σχέδιο Δανειοδότησης για Επαγγελματική Δραστηριοποίηση Νέων Επιχειρηματιών, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για δάνειο μέχρι €25.000. 

«Δικαιούχοι θα είναι και μη πτυχιούχοι, κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η αλλαγή αυτή γίνεται γιατί διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον για το προηγούμενο σχέδιο που αφορούσε μόνο πτυχιούχους.

Ανέφερε ότι υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον από άτομα με τεχνικά επαγγέλματα και «έτσι αποφασίσαμε να το επεκτείνουμε».