Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Με μια φιλόδοξη ατζέντα για μεταρρυθμίσεις και για αύξηση της χρηματοδότησης η οποία πιθανόν να επισκιαστεί από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό, την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πραγματοποιείται εντός της εβδομάδας η εαρινή συνεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η ανάπτυξη παραμένει ιστορικά αδύναμη - τώρα και μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια ομιλίας της την περασμένη εβδομάδα.

Το ΔΝΤ αναμένει τώρα την παγκόσμια ανάπτυξη να μειωθεί κάτω από το 3% το 2023 και να παραμείνει κοντά στο 3% για την επόμενη μισή δεκαετία - η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του από τη δεκαετία του 1990.

Σχεδόν το 90% των προηγμένων οικονομιών στον πλανήτη θα παρουσιάσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης τους για φέτος, ενώ οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας αναμένεται να δουν σημαντική αύξηση της οικονομικής τους παραγωγής - με την Ινδία και την Κίνα να προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής ανάπτυξης, πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αναμένεται να αντιμετωπίσουν ένα διπλό σοκ από το υψηλότερο κόστος δανεισμού και τη μείωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, κάτι που σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα, θα μπορούσε να ωθήσει σε αύξηση της φτώχειας και της πείνας.

Η φετινή εαρινή συνεδρία θα πραγματοποιηθεί εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την υγεία του τραπεζικού τομέα μετά τη δραματική κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η κ. Γκεοργκίεβα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα για αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων, παρά τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε αυτή η αύξηση να πλήξει περαιτέρω τον τραπεζικό τομέα.

«Δεν οραματιζόμαστε, σε αυτό το σημείο, οι κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψουν τον αγώνα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», είπε σε συνέντευξή της την περασμένη Πέμπτη.

«Οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και στη συνέχεια να στηρίξουν, μέσω διαφορετικών μέσων, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Η εαρινή συνεδρία δίνει επίσης την ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος σε μια φιλόδοξη ατζέντα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας, έτσι ώστε αυτή να είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή.

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αναμένει ότι τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν να εκσυγχρονίσουν την αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας ώστε να συμπεριλάβει στους βασικούς στόχους της την «οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, τις συγκρούσεις και την ευθραυστότητα».

Η κ. Γέλεν είπε ότι αναμένει επίσης μια συμφωνία που θα επεκτείνει «σημαντικά» την οικονομική ικανότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία «θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον ενίσχυση της δανειακής της ικανότητας την επόμενη δεκαετία κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια».