Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αηκ λογαριασμός

Η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε την Δευτέρα συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 75 εκ. ευρώ, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Από τα επιπλέον κονδύλια που ζητούνται, περίπου τα €54 εκ. αφορούν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στα πλαίσια πρόσθετου πακέτου μέτρων για στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, επιχειρήσεων και του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023

Άλλα €6 εκ. ευρώ είναι για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων από τον Νοέμβριο 2022- μέχρι Φεβρουάριο 2023. Από αυτά €1,6 εκ. ευρώ αφορούν φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, αιτητών διεθνούς προστασίας.

Ακόμα €8,5 εκ ευρώ αφορούν φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων μεταξύ Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2023, ενώ άλλα €6,5 εκ. ευρώ αφορούν φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, αιτητών διεθνούς προστασίας για τον Μάρτιο – Δεκέμβριο 2023.

Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς διερωτήθηκε ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης για το θέμα της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος μετά την λήξη της εν λόγω περιόδου, ωστόσο όπως αναφέρθηκε οι αποφάσεις αυτές αφορούν την κυβερνητική πολιτική και όχι το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ζήτησε διευκρινήσεις για τη φιλοξενία αιτητών ασύλου.

Όπως αναφέρθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού, φιλοξενούνται σε 22 ξενοδοχεία περίπου 3000 Ουκρανοί από τους 20.000 Ουκρανούς με καθεστώς προσωρινής φιλοξενίας στην Κύπρο και είναι κυρίως ηλικιωμένοι και μαμάδες με παιδιά. Γύρω στα 300 ασυνόδευτα παιδιά, φιλοξενούνται επίσης, όπως αναφέρθηκε σε τρία ξενοδοχεία.