Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Νέα προσέγγιση στο θεσμό της ΑΤΑ, από το υπουργείο Εργασίας. Ο Γιάννης Παναγιώτου, επιβεβαίωσε το νέο σχεδιασμό, εμφανώς με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της απόδοσης, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, ως απάντηση στις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την κυβέρνηση, να μην προχωρήσει σε αύξηση της απόδοσης της ΑΤΑ για το 2022.

«Για να μπορεί αυτός ο θεσμός, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός να είναι θωρακισμένος και σε βάθος χρόνου να λειτουργεί θετικά για τους εργαζόμενους, χρειάζεται λαμβάνοντας τα δεδομένα του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος, να εξελιχθεί κατάλληλα για να μπορεί ακριβώς, να συνεχίσει και σε βάθος χρόνου να λειτουργεί» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Σημειώνεται πως σε έκθεσή που ετοίμασε μετά τις επαφές που είχε στην Κύπρο, στο πλαίσιο του 14ου μεταμνημονιακού ελέγχου, ο Βόιτσεκ Μαλιζόφσκι, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκφράζει την αντίθεση του σε οποιαδήποτε αύξηση της ΑΤΑ.

«Τυχόν αναθεώρηση προς τα πάνω, θα αποδυνάμωνε την οικονομική ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, η υψηλότερη ΑΤΑ ωφελεί κυρίως τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Για τον ιδιωτικό τομέα, ο μηχανισμός δεν λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις της παραγωγικότητας και μειώνει την ικανότητα προσαρμογής σε δυσμενείς κραδασμούς» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας με την ΠΑΣΥΔΥ και τις συντεχνίες μέλη της, στο πλαίσιο πάντα, των επαφών του συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, για την αύξηση του ποσοστού απόδοσης της ΑΤΑ το 2022, πέραν του 50 τοις εκατό, που έχει ήδη δοθεί.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, ρωτήθηκε για τις κόκκινες γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Πρέπει να υπάρξει κάποια στοιχειώδης βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και μέσα από την βελτίωση αυτή, να οδηγηθεί η κατάσταση σε μια σταδιακή αποκατάσταση της» είπε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, ο οποίος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, αναφορικά με τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για λύση από το αδιέξοδο.

«Αναμένεται ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε, επόμενα σχετικά βήματα. Και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε κατάληξη σε μια συμφωνία που να είναι κοινά αποδεκτή» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε «θα τις ακούσετε όταν θα έχουμε πρόταση από την κυβέρνηση. Οχι τώρα».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, το συνδικαλιστικό κίνημα θέτει ως νέο όριο την αύξηση της παραχώρησης της ΑΤΑ για το 2022 στο 60 τοις εκατό.