Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ανδρέας Μηλιδώνης

Πόσο σωστά διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του νοικοκυριού μας; Θέτουμε τις σωστές προτεραιότητες στα έξοδα του σπιτιού αλλά και τις προσωπικές μας δαπάνες; Ερωτήματα πάντα επίκαιρα αλλά πάντα… αναπάντητα.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο Κύπρου Ανδρέας Μηλιδώνης φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 24/3 στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι και κλήθηκε να απαντήσει σε αυτές και άλλες ερωτήσεις σχετικά με τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μεταξύ άλλων έδωσε έξι πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών ενός νοικοκυριού:

-Την τακτική αποταμίευση. Τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ασφαλείας ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει τρόπος να αποταμιεύσουμε έστω και λίγα κάθε φορά, αναφέρει ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι σε βάθος χρόνου αυτή η αποταμίευση θα κάνει τη διαφορά. Θύμισε μάλιστα τις παροιμία «φασούλι, φασούλι γεμίζει το σακούλι».

-Καταγραφή των σταθερών και κυμαινόμενων εξόδων του μήνα. Να κάνουμε δηλαδή ένα υπολογισμό για τα απαραίτητα έξοδα του νοικοκυριού για να ξέρουμε από πριν ποιο ποσό θα χρειαστεί να δαπανήσουμε.

-Αποταμίευση και μετά κατανάλωση ή δανεισμός. Επειδή οι Κύπριοι είναι υπερδανεισμένοι η συγκεκριμένη συμβουλή δίνεται αντίστροφα απ’ ότι στο εξωτερικό όπου πρώτα τοποθετείται ο δανεισμός και μετά η αποταμίευση. Ο κ. Μηλιδώνης τονίζει ότι η αποταμίευση είναι απαραίτητη και δεν είναι δύσκολο να την αρχίσουμε, αναφέροντας ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

-Που έχουμε τις αποταμιεύσεις μας. Ο κ. Μηλιδώνης επισημαίνει πως δεν πρέπει να έχουμε όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι. Οι περισσότεροι, αναφέρει έχουν τις αποταμιεύσεις τους σε καταθέσεις ή ακίνητα εντός Κύπρου αλλά θα ήταν καλό να αξιοποιήσουν και τις συμβουλές αδειοδοτημένων χρηματοοικονομικών αναλυτών για τρόπους μεταφοράς εκτός Κύπρου.

-Όρια στον δανεισμό. Η δόση του στεγαστικού μας δανείου θα ήταν καλό να ήταν μέχρι το 28% του μεικτού μηνιαίου μας εισοδήματος. Εάν σε αυτή τη δόση προσθέσουμε άλλες δόσεις, είτε για αγορά αυτοκινήτου, είτε για πιστωτικές κάρτες, λογαριασμούς με όριο κλπ, το 28% θα ήταν καλό να περιορίζεται στο 36% του μεικτού μηνιαίου μας εισοδήματος.

-Να έχουμε τουλάχιστον μια, έστω και απλή, ασφάλεια ζωής για να υπάρχει εξασφάλιση της οικογένειας σε περίπτωση θανάτου ή δυσάρεστων εξελίξεων.