Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρω χρηματα

Ενθαρρυμένες δηλώνουν οι συντεχνίες από το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή, με τον υπουργό Εργασίας σχετικά με την απόδοση της ΑΤΑ.

Χωρίς να αναφερθεί σε αριθμούς, υποστηρίζουν, ο Γιάννος Παναγιώτου, άφησε ξεκάθαρα να νοηθεί ότι θα επιδιώξει την σταδιακή επαναφορά από το 50 τοις εκατό, που έχουν ήδη αποδεχθεί και καταβάλει οι εργοδότες, στο εκατό τοις εκατό. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, δηλώνει πως κατά την επόμενη συνάντηση που αναμένεται να έχουν με τις εργοδοτικές οργανώσεις, υπό την μεσολάβηση του νέου υπουργού Εργασίας, θα συζητήσουν, μόνο αλλαγή της σημερινής κατάστασης για την ΑΤΑ. Ενώ δηλώνει αισιόδοξος για αίσια κατάληξη, παρά την άρνηση των εργοδοτών.

«Δηλαδή το 50%, μπορεί να πάει στο 65 τοις εκατό και να συζητήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποκατάστασης. Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα βρούμε λύση», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως της ΠΕΟ Σωτηρούλας Χαραλάμπους.

«Η δική μας η στάση και η δική μας η θέση, θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό απόδοσης της ΑΤΑ, το 2023, αλλά και από τυχόν άλλες παραμέτρους θα μπουν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας», επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. 

Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των συντεχνιών, το κατηγορηματικό όχι των εργοδοτών, δίνει μια άλλη διάσταση. Αρνούνται κάθε σκέψη για πλήρη επαναφορά έστω και σταδιακά, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Και επιμένουν, για τη ριζική αλλαγή του πλαισίου απόδοσης.

«Δεν μπορούμε, από μια θέση που συζητούσαμε για πλήρη κατάργηση, να συζητούμε στη λογική, του αυξάνουμε σταδιακά το ποσοστό καταβολής της ΑΤΑ και να φτάσουμε στο 100%. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό το πράμα. Και σαν θέση Αρχής αν θέλετε, αλλά και από πλευράς κόστους», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής. 

Και πρόσθεσε πως τη θέση αυτή, διαβίβασαν στον Γιάννο Παναγιώτου, κατά την εθιμοτυπική συνάντηση που είχαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις, την περασμένη εβδομάδα.