Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κύπρος οικονομία

Περιουσιακά κεφάλαια συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου, 440 εκατομμυρίων ευρώ, έχει δεσμεύσει- «παγώσει» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε εταιρίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της, μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γίωργο Θεοχαρίδη, «έχουν μέχρι τώρα, δεσμευτεί €720 εκ. από Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών γνωστές ως ΚΕΠΕΥ. Επίσης έχουν δεσμευτεί άλλα €719 εκ. που τηρούνται από Παρόχους Διοικητικών Υπηρεσιών».

Στο μικροσκόπιο των ερευνών είναι και το ξέπλυμα χρήματος. Ολοκληρώνονται άμεσα δεκαπέντε έλεγχοι, για τους οποίους, «πιθανόν να προκύπτουν ενδεχόμενες παραβάσεις της νομοθεσίας. Παράλληλα, αποκάλυψαν πως στις δύο αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες κατέρρευσαν προκαλώντας αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, τέσσερις εταιρείες κρυπτονομισμάτων που είναι αδειοδοτημένες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είχαν καταθέσεις σε Silicon Valley Bank και Signature Bank. Αλλά δεν έχασαν τίποτα.

Ο Αντιπρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Καρατζιάς δήλωσε πως «φεν είχαν, δεν υπήρχαν λεφτά των πελατών, των εποπτευόμενων μας στις τράπεζες. Ήταν ίδια λεφτά, δικά τους λεφτά, είχαν οι ίδιες τραπεζικό λογαριασμό για δικά τους λεφτά».

Με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να αναφέρει ότι «ήταν μικρά ποσά, πολύ μικρά ποσά».

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τον απολογισμό της Επιτροπής για το 2022 και την παρουσίαση των στόχων για το 2023, με επίκεντρο την τεχνολογική αναβάθμιση της εποπτείας.

Τα πρόστιμα που επέβαλε η Κεφαλαιαγορά σε ελεγχόμενες οντότητες τα τελευταία δέκα χρόνια, ανέρχονται συνολικά στα 34,2 εκατομμύρια ευρώ.