Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χρηματιστήριο Νέας Υόρκης
Απώλειες 100 δισ. δολλαρίων σε αμερικανικές Τράπεζες και 50 δισ. σε ευρωπαϊκές.

Πανικό και πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές προκάλεσε το κλείσιμο της Τράπεζας Σίλικον Βάλλεϊ στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη υπήρξε υποχώρηση των δεικτών, Dow Jones και Nasdaq. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,5%. Απώλειες καταγράφηκαν και στις χρηματιστηριακές αγορές στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Φρακφούρτη. Σύμφωνα με το Reuters οι αμερικανικές τράπεζες είχαν απώλειες 100 δισεκατομμυρίων δολλαρίων τις τελευταίες δύο ημέρες και οι Ευρωπαϊκές τράπεζες κατέγραψαν απώλειες 50 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Καλιφόρνιας έβαλε την Παρασκευή λουκέτο στην SVB Financial Group, θέτοντάς την σε καθεστώς διαχείρισης και θα διαθέσει τα περιουσιακά στοιχεία της, ώστε να προστατευθούν οι καταθέτες.

Η κρίση στην τράπεζα της Σίλικον Βάλεϊ προκάλεσε αναταράξεις σήμερα στα διεθνή Χρηματιστήρια.

Η ρυθμιστική αρχή (DFPI-Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας), επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα» της SVB ανέθεσε τη διαχείρισή της στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Η SVB είναι η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της SVB ανεστάλη νωρίτερα, αφού υποχώρησε έως και 66% στις προκαταρκτικές συναλλαγές. Νωρίτερα, σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους της, η τράπεζα ανέφερε ότι προχωρά σε μια σειρά συνομιλιών για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Ζήτησε μάλιστα από τους υπαλλήλους της να εργαστούν από το σπίτι «σήμερα και μέχρι νεωτέρας».

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε σε βουλευτές στο Καπιτώλιο ότι είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και οι υπηρεσίες της παρακολουθούν την κατάσταση, λέγοντας ότι προκαλούνται «ανησυχίες» όταν κάποιες τράπεζες αντιμετωπίζουν απώλειες.

Η FDIC σχεδιάζει να ξανανοίξει την Δευτέρα τα 17 υποκαταστήματα της τράπεζας στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη. Θα επιτρέπει βραχυπρόθεσμα στους πελάτες να αποσύρουν έως και 250.000 δολάρια, δηλαδή το εγγυημένο ποσό που δικαιούνται. Όσοι έχουν μεγαλύτερα ποσά στους λογαριασμούς τους, δηλαδή η πλειονότητα των πελατών, θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την FDIC.

Στα τέλη του 2022 η τράπεζα είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 209 δισεκ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 175,4 δισεκ. δολαρίων. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της. Εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας και συνεργαζόταν κυρίως με εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου. Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

silicon valley bank

Το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό, δηλώνει η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν συναντήθηκε σήμερα με στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και του Γραφείου Ελέγχου Νομίσματος (OCC) για να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από την τράπεζα Silicon Valley Bank, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Η Γέλεν εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη της» στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και σημείωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό και οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γεγονότα».

Ο Λευκός Οίκος "εμπιστεύεται τις ρυθμιστικές αρχές" - Το τραπεζικό σύστημα είναι "ισχυρό"

Ο Λευκός Οίκος έχει εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, δήλωσε απόψε μια εκπρόσωπός του, όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις γύρω από την SVB Financial Group, τη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στη χώρα μετά την κρίση του 2008.

Η Σεσίλια Ράους, που προεδρεύει στην επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις ρυθμιστικές αρχές όταν ρωτήθηκε για την τράπεζα αυτήν, η διαχείριση της οποίας ανατέθηκε στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Η Ράους είπε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι σημαντικά ισχυρότερο σήμερα απ’ όσο ήταν κατά την οικονομική κρίση του 2008.