Τηλεόραση Ραδιόφωνο
3

Παρέμβαση υπουργού Οικονομικών, στη δημόσια συζήτηση και τις κομματικές αντιπαραθέσεις στον απόηχο της απόρριψης για πρώτη φορά, μιας νέας επέκτασης της αναστολής των εκποιήσεων.

Σε γραπτή δήλωση, ο Μάκης Κεραυνός ζητά πίστωση χρόνου, μέχρι την ολοκλήρωση του δημόσιου διαλόγου και της διαβούλευσης με την Κομισιόν για την ταχύτερη εφαρμογή του Σχεδίου Ενοίκιο αντί δόσης, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται δέσμη μέτρων για ολιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, «Στο πλαίσιο εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής στο μέγιστο δυνατό βαθμό δέσμης δράσεων και μεταρρυθμίσεων για τη διαχείριση των ΜΕΔ, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει τις δυνατές ενέργειες και επεξεργάζεται δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του θέματος.» , ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών καλεί σε αποφυγή εκποιήσεων κύριας κατοικίας.

«Απευθύνω έκκληση στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, να μην προχωρήσουν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, αξίας μέχρι και €350.000, για εκείνες τις περιπτώσεις δανειοληπτών που πραγματικά ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.»

Η πρώτη αντιπαράθεση

Η επόμενη μέρα της απόφασης της Βουλής, να μπλοκάρει μια νέα αναστολή των εκποιήσεων, οδήγησε στην πρώτη σύγκρουση του ΑΚΕΛ με τα κόμματα που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση και με το Δημοκρατικό Συναγερμό πάντα στο κάδρο.

Με τον Γιώργο Κουκουμά να κατηγορεί ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΔΗΣΥ ότι έχουν ανοίξει διάπλατα την πόρτα, για το ξεσπίτωμα των ευάλωτων δανειοληπτών. 

Ο κ. Κουκουμάς σε σχετικη δήλωσή του είπε «Η χθεσινή εξέλιξη στη Βουλή, έχει προκαλέσει πανικό σε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο. Και στη νέα κυβέρνηση, βεβαίως να δώσουμε χρόνο, στις τράπεζες όμως, δεν θέλουμε να τους δώσουμε χρόνο για να ξεσπιτώσουν κόσμο.»

Αντιθέτως για το ΔΗΚΟ, η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν ένα τεστ για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν το πέρασαν με επιτυχία, όπως ανέφερε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», το μέλος της Γραμματείας του κόμματος Γιώργος Σολωμού. «Μια κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει την διακυβέρνηση του τόπου εννέα μέρες πριν, και βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να λύσει, που είναι τα ΜΕΔ, θα έπρεπε να της δοθεί ο χρόνος, για να μπορέσει ο νέος υπουργός Οικονομικών να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση.»

 

Χθες στη Βουλή, επιβεβαιώθηκε ποιοι δεν ενδιαφέρονται για την ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέκτησαν υπερπρονόμια, έτσι ώστε να μπορούν να προχωρούν σε άδικες εκποιήσεις, φέρει η νομοθεσία του 2014, που ψηφίστηκε τότε από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Η αδυναμία διαχωρισμού μεταξύ ευάλωτων ή δυσπραγούντων δανειοληπτών με στρατηγικούς κακοπληρωτές ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα, που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο ΔΗΣΥ μιλά για συνέπεια αρχών και θέσεων, και ρίχνει τα πυρά του προς το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο που επικαλέστηκε χθες κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου. Όπως είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Καρουλλας «Κάποιοι άλλοι χθες άλλαξαν ξαφνικά στάση. Και χθες όταν άκουα τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να μιλά στην Ολομέλεια σαν να άκουγα και τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Πριν έξι μήνες, πριν κάποιους μήνες, τρείς μήνες, τέσσερις δεν υπήρχε αυτή η έγνοια.»

Ενώ σε δήλωση του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε «Να καταλάβει ο κόσμος γιατί θέσαμε χθες το θέμα, με το κατεπείγον. Από 1η Φεβρουαρίου, συν 45 μέρες, σημαίνει ότι οι πρώτοι πλειστηριασμοί, λογικά θα τους έχουμε στα μέσα Μαρτίου, δηλαδή στις 17 - 20 Μαρτίου.»