Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οικονομια

Απαισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. 159  διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων στην Κύπρο και 4.410 από συνολικά 105 χώρες, αναμένουν μείωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στους επόμενους δώδεκα μήνες, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, ενώ εκφράζουν ανησυχία ακόμα και για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, εάν διατηρήσουν το τρέχον μοντέλο λειτουργίας τους.

Τα αποκαλυπτικά ευρήματα, καταγράφονται στην 12η ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC, ωστόσο, οι κύπριοι ηγέτες του επιχειρείν εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό.  Το ποσοστό του 56%, που  προβλέπουν ύφεση είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλος της PwC Κύπρου, Φίλιππο Σώσειλο, «η κυπριακή οικονομία λόγω του μικρού της μεγέθους έχει μεγάλες προοπτικές και κυρίως, τονίστηκε ότι πρέπει να παίξουμε team Κύπρος, ομάδα Κύπρος. Ως ομάδα Κύπρος, μπορούμε συνεργαζόμενοι μαζί, να πετύχουμε σπουδαία πράγματα».

Στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, οι κύριες ανησυχίες των επιχειρηματικών ηγετών της Κύπρου στους επόμενους 12 μήνες αφορούν στον πληθωρισμό, 47%, στους γεωπολιτικούς κινδύνους 41%, και στη μακροοικονομική αστάθεια 26%. Εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας, το 47% έχει αρχίσει να μειώνει τα λειτουργικά κόστη και το 40% να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Σώσειλος, «παρά την γενικότερη απαισιοδοξία των καιρών, έχουν αναδειχθεί πολλές ευκαιρίες και κυρίως, το μήνυμα ότι η κάθε επιχείρηση μπορεί να βγει δυνατή μέσα από την κρίση, διότι χρειάζεται ταχύτητα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα».

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις του σήμερα και του αύριο».