Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τουρκία οικονομία

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης από 9% σε 8,5%. Σύμφωνα με την τουρκική Κεντρική Τράπεζα οι σεισμοί δεν αναμένεται να έχουν «μόνιμες επιπτώσεις στις επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα». 

Στη ανακοίνωση της Επιτροπής, που δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρεται ότι η Κεντρική Τράπεζα «θα χρησιμοποιήσει αποφασιστικά όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της έως ότου υπάρξουν ισχυροί δείκτες που να υποδεικνύουν μόνιμη μείωση του πληθωρισμού» και ότι «αποφασίστηκε η μείωση του επιτοκίου επαναγοράς μίας εβδομάδας, το οποίο αποτελεί το επιτόκιο πολιτικής, κατά 50 μονάδες βάσης από 9% σε 8,5%».

Στην ανακοίνωση, η οποία είναι η πρώτη μετά τους μεγάλους σεισμούς στην νοτιοανατολική Τουρκία, σημειώνεται ότι «αν και τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα ήταν πιο ευνοϊκά από ό,τι αναμενόταν, οι ανησυχίες για ύφεση εξακολουθούν να υφίστανται στις προηγμένες οικονομίες λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων και των αυξήσεων των επιτοκίων».

 Αν και οι αρνητικές επιπτώσεις των περιορισμών στην προσφορά σε ορισμένους τομείς, ιδίως στα βασικά τρόφιμα, έχουν μετριαστεί χάρη στα στρατηγικά εργαλεία επίλυσης που έχει αναπτύξει η Τουρκία, ο πληθωρισμός σε διεθνή κλίμακα παραμένει υψηλός, προστίθεται. 

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από τους σεισμούς στην τουρκική οικονομία, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι «αν και ο σεισμός αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, δεν προβλέπεται να έχει μόνιμες επιπτώσεις στις επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα».

Γίνεται περαιτέρω αναφορά  στο ότι η ισχυρή συμβολή του τουρισμού στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες, συνεχίζει να διαχέεται σε όλους τους μήνες του έτους. Εν τω μεταξύ, η εγχώρια καταναλωτική ζήτηση, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στις κύριες εξαγωγικές αγορές, διατηρούν τους κινδύνους για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η διατήρηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε βιώσιμα επίπεδα είναι σημαντική για τη σταθερότητα των τιμών, τονίζεται. 

Τέλος αναφέρεται ότι «η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μετά από αυτή τη μετρημένη μείωση είναι επαρκής για να στηρίξει την αναγκαία μετά το σεισμό ανάκαμψη με τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Οι επιπτώσεις του σεισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα παρακολουθούνται στενά, όπως αναφέρει, ενώ σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία με αποφασιστικότητα έως ότου οι ισχυροί δείκτες υποδηλώνουν μόνιμη μείωση του πληθωρισμού και επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τον πληθωρισμό του 5%».