Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταϊκά

Έχει υπερκαλύψει η Κύπρος τους ευρωπαϊκούς της στόχους για το 2020 σε ότι αφορά την συνεισφορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση, σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, «το 2020 η συνεισφορά ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έφτασε το 17% από 13% που ήταν ο στόχος, ενώ ο υποχρεωτικός στόχος για σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελική χρήση, επιτεύχθηκε σε ποσοστό 135%».

Η Υπουργός παρουσίασε χθες τη δεύτερη προκήρυξη του σχεδίου χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ. Προηγήθηκε το Μάρτιο του 2021 η πρώτη προκήρυξη του σχεδίου, για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό επίσης 35 εκατομμυρίων, το οποίο και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τρεις μήνες μετά, με την υποβολή 2 χιλιάδων 152 αιτήσεων.

 Σύμφωνα με τη Νατάσα Πηλείδου, «πρόκειται για ένα γενναιόδωρο σχέδιο που καλύπτει μέχρι €32.000 και περίπου το 60% της δαπάνης για την ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ορεινές περιοχές καλύπτεται το 80% της δαπάνης».

Η ένταξη των ορεινών περιοχών στην κατηγορία των δικαιούχων για αυξημένη χορηγία, αποτελεί μία από τις καινοτομίες της νέας προκήρυξης που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη των ορεινών κοινοτήτων.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην προώθηση σχεδίων χορηγιών 80 εκατομμυρίων για ανάπτυξη μεγάλων έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.