Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κύπρος οικονομία

Το πήραν απόφαση. Μετά την έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για αναστολή της τρίωρης παγκύπρια, στάσης εργασίας, με την σημείωση ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις φαίνεται να αποδέχονται πλέον, πως το θέμα της ΑΤΑ παραπέμπεται πλέον προς επίλυση, στην νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ, Ανδρέα Μάτσα, «μετά και τη σαφή δήλωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ολοκλήρωση της προσπάθειας, κλείνει η όποια ελπίδα να καταλήξουμε επ` αυτής της διακυβέρνησης σε κάποιο αποτέλεσμα».

Αυτό, ωστόσο, δεν πτοεί καθόλου το συνδικαλιστικό κίνημα. Αντιθέτως, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, οι συντεχνίες προχωρούν αποφασιστικά στην Πανεργατική στάση εργασίας της ερχόμενης Πέμπτης, από τις δώδεκα έως τις τρεις το μεσημέρι, για ένα επιπρόσθετο λόγο.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας, θα στείλει και στην όποια επόμενη κυβέρνηση, ένα μήνυμα για ρύθμιση του θέματος με επάρκεια

Ρήγμα στην παναπεργία

Ρήγμα στη μαζική συμμετοχή των συντεχνιών στην παναπεργία, αποτελεί η απόφαση της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα» που εκπροσωπεί τους αστυνομικούς, να μην συμμετάσχουν στην τρίωρη στάση εργασίας.

Η απόφαση ελήφθη σημειώνει, με παρέμβαση ΠΑΣΥΔΥ και ΣΕΚ, παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι θα συμμετείχε στις συνεδρίες του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ενώ πραγματοποίησε και συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα με την «Ισότητα», «επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένες οργανώσεις (ΠΑΣΥΔΥ και ΣΕΚ) αντέδρασαν και στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Συντεχνίας μας στην επικείμενη στάση εργασίας, με αποτέλεσμα η Συντεχνία μας να αφεθεί εκτός. Με δεδομένο ότι αριθμός επηρεαζόμενων συντεχνιών έχουν αποκλειστεί, γιατί γίνεται λόγος για “πανσυνδικαλιστική” στάση εργασίας»;

Όταν οι διεκδικήσεις είναι κοινές, το συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να είναι ενωμένο, απαλλαγμένο από μικροπολιτικές και τερτίπια, που ενδεχομένως θυμίζουν παρωχημένες εποχές, καταλήγει η «Ισότητα».