Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΑΤΑ κούσιος

Δύσκολες προβλέπονται οι τελευταίες ημέρες της παρούσας κυβέρνησης καθώς το αδιέξοδο στον διάλογο για την ΑΤΑ προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων με αποτελέσματα 10 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών να παραλύσει το κράτος για μερικές ώρες. Δεν αποκλείονται μάλιστα περαιτέρω και πιο δυναμικά απεργιακά μέτρα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες παρουσιάζονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν δυναμικά την επαναφορά της ΑΤΑ.

Για τις 26 Ιανουαρίου έχουν αποφασίσει την τρίωρη στάση εργασίας σε δημόσιο τομέα, ημικρατικούς οργανισμούς, λιμάνια, αεροδρόμια, νοσοκομεία, κατασκευές και γενικά σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό είναι το πρώτο μέτρο αντίδρασης των συντεχνιών στο ναυάγιο του διαλόγου για την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ.

Η εξαγγελία έγινε αμέσως μετά την τελευταία συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο, ο οποίος κήρυξε, όπως αναμενόταν άλλωστε, και επίσημα το ναυάγιο των προσπαθειών του.

Ο Υπουργός Εργασίας προέβη σε δραματική έκκληση και προς τις δύο πλευρές, εργοδότες και συνδικαλιστές, να προστατεύσουν την εργασιακή ειρήνη και την οικονομία του τόπου, η οποία, όπως υπέδειξε, την τελευταία δεκαετία πέρασε πολλές φουρτούνες.

Στις δηλώσεις τους οι ηγεσίες των κοινωνικών εταίρων, επέμειναν στις θέσεις τους, με τις επιχειρηματικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, να διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν το 50 τοις εκατό της ΑΤΑ στους εργαζομένους.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, ο Κυριάκος Κούσιος είπε ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του, μέχρι και την τελευταία στιγμή της θητείας του ως Υπουργού Εργασίας.