Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νατάσα Πηλείδου

Σημαντική ήταν η σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προέδρου Αναστσιάδη, αντιπροσωπείας της Total που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ μαζί με την Ιταλική ΕΝΙ και της Υπουργού Ενέργειας, Νατάσας Πηλείδου. Όπως δήλωσε η υπουργός μετά τη συνάντηση, συζητήθηκαν σχέδια για επενδύσεις τόσο για την προοπτική εφοδιασμού της ΕΕ με κυπριακό φυσικό αέριο αλλά και για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η κ. Πηλείδου πρόσθεσε ότι η εταιρεία ενημέρωσε για τη δέσμευση της εταιρείας αλλά και την αισιοδοξία της για τις εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναλύθηκαν οι προθέσεις της TOTAL για να επενδύσει στην Κύπρο, στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και κατά κύριο λόγο στον τομέα των φωτοβολταικών. Σημείωσε ότι οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν την Κύπρο να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης.

Ερωτηθείσα κατά πόσον Total και ENI έχουν καταρτίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για ταχεία ανάπτυξη των ποσοτήτων αερίου που εντόπισαν στην κυπριακή ΑΟΖ, η Υπουργός ανέφερε ότι διαχειριστής τεμαχίου «6» είναι η ιταλική ΕΝΙ, όχι η TOTAL. Όπως είπε η κυβέρνηση συζητά μαζί τους για την ανάπτυξη του κοιτάσματος που έχει εντοπιστεί αλλά και για όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2023.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει με αρκετά γρήγορα βήματα.

Η ανάπτυξη στο «Αφροδίτη»

Απαντώντας σε ερώτηση για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη»,  η κ. Πηλείδου είπε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο. «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μέσα από εργαστήρια με την εταιρεία για το πλάνο ανάπτυξης, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια και αναμένεται να έχουμε νέα πολύ σύντομα», είπε.

Αναφορικά με τις συζητήσεις με το Ισραήλ σε σχέση με τη διαφορά μεταξύ «Αφροδίτης» και του ισραηλινού «Ισάι», η κ. Πηλείδου είπε ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο όπου είχαμε στείλει κάποια έγγραφα τα οποία έχουν αποσταλεί με κάποια σχόλια και συνεχίζεται η ανταλλαγή απόψεων. Όμως, πρόσθεσε, σίγουρα τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης είναι πιο πιθανή η επαφή σε πιο ψηλό επίπεδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Πηλείδου είπε πως θεωρεί πως η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου «είναι το επικρατέστερο σενάριο».

Σημείωσε ωστόσο ότι «έχουμε ξεκινήσει κάποιες επαφές με όλες τις εταιρείες για να εξετάσουμε και τις συνέργειες που πιθανόν να υπάρξουν μεταξύ των τεμαχίων 6, 7 και 5 και 10 της ExxonMobil/Qatar Energy».

Επομένως, είπε, «θα δούμε κατά πόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αναλόγως μπορεί τα σχέδια να τροποποιηθούν εάν οι εταιρείες είναι θετικές στο να εξεύρουν και να αξιοποιήσουν κάποιες συνέργειες».

Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

Εξάλλου, ερωτηθείσα για τα προγραμματιζόμενα έργα της TOTAL στην Κύπρο όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, η κ. Πηλείδου είπε πως τα έργα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο δραστηριοποίηση στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως το πλάνο αφορά στην κατασκευή μεγάλου πάρκου φωτοβολταϊκών. Σημείωσε ότι υπάρχουν αριθμοί όσον αφορά τη δυναμικότητα του πάρκου, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Είναι μια διαδικασία, η οποία χρειάζεται αρκετές άδειες και άλλες διαδικασίες ώστε να φτάσει ένα έργο στην υλοποίησή του, είπε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο λειτουργεί τη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων με one-stop shop για ΑΠΕ για τη διευκόλυνση αυτών των έργων.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Πηλείδου είπε ότι το έργο αυτό θα καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, δεδομένων των μεγαβάτ που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν.