Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Πετρίδης

Στην λογική της εξοικονόμησης χρόνου, κατά την συνεδρία της Ολομέλειας για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, συνήλθε σήμερα η επιτροπή οικονομικών της Βουλής.

Η ομαδοποίηση των πέραν των 190 τροπολογιών που κατέθεσαν τα κόμματα που, είτε είναι κοινές, είτε ταυτόσημες, είτε συγκεντρώνουν υποστήριξη και από άλλα κόμματα, προκειμένου η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας, με το πάντα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα να ολοκληρωθεί εντός λογικού χρονικού πλαισίου.

Παράλληλα, η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, εξέτασε και τις κυβερνητικές τροποποιήσεις, συνολικού ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, που μεταξύ άλλων, αφορούν κονδύλια για το νέο συνταξιοδοτικό Σχέδιο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, για μισθοδοσία εκτάκτων εκπαιδευτικών, για νέες πιστώσεις στην Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων.

Εξάλλου, με επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ζητά από την Επιτροπή Οικονομικών, την εξαίρεση από το σταύρωμα σειράς κονδυλίων, και την έγκριση τους στην Ολομέλεια της Πέμπτης, για να μην επηρεαστεί τους επόμενους μήνες η λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο λόγω των προεδρικών εκλογών, η Βουλή θα είναι κλειστή μέχρι το Μάρτιο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αποδέσμευσή τέτοιων κονδυλίων μέχρι το άνοιγμα της Βουλής.

Οι κυριότερες δαπάνες αφορούν, στην Αστυνομία, όπως έξοδα για αγορά υπηρεσιών από τη Frontex και ποσά για ασφάλιση ακάτων, αγορά υπηρεσιών και το κόστος συμμετοχής λειτουργών σε επιμορφωτικές δραστηριότητες. Επίσης, κονδύλια που θα πρέπει να καταβληθούν τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, καθώς επίσης και υπηρεσίες, το κόστος των οποίων είναι ίσο ή χαμηλότερο των δέκα χιλιάδων ευρώ.

Η τριήμερη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, αύριο και θα κορυφωθεί την Πέμπτη με την ψηφοφορία.