Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εκποιήσεις

Άκρως απογοητευτικό και απαράδεκτο χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών, το χθεσινό αποτέλεσμα της Ολομέλειας της Βουλής όπου αποφασίστηκε νέα τρίμηνη επέκταση της αναστολής εκποιήσεων.

Απόφαση η οποία, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση του, πλήττει την αξιοπιστία της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, «δημιουργεί έντονη δυσφορία και στο εσωτερικό, στους επενδυτές, τους οίκους αξιολόγησης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία, αφού τίθεται υπό αμφισβήτηση η θετική πορεία για περεταίρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κυπριακής οικονομίας σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική συγκυρία, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να αυξάνονται».

Οι  συνεχιζόμενες αναστολές, προσθέτει, δίνουν λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία, θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες εγγυητές, θα οδηγήσουν το τραπεζικό σύστημα σε πολιτικές πιο αυστηρής παροχής δανείων και προκαλούν  ανησυχία σε σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 Όπως δήλωσε ο κ. Πετρίδης

Δυστυχώς, η ψήφιση της πρότασης για αναστολή των εκποιήσεων, δεν αφήνει οποιαδήποτε περιθώρια στο Υπουργείο Οικονομικών  παρά να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκήσει τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα για αναπομπή της ψηφισθείσας πρότασης νόμου.

Προεκλογική διάσταση δίνει στη δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνοντας πως  τόσο  τα κόμματα που στηρίζουν το Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και το ΑΚΕΛ ότι έθεσαν την Κύπρο σε κίνδυνο.

«Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ δήλωνε δημόσια την αντίθεσή του στις θέσεις της κοινοπραξίας του, δεν κατάφερε να την ελέγξει. Συγκάλεσε στο επιτελείο του τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών αλλά τα κόμματα που τον στηρίζουν τον αγνόησαν επιδεικτικά ψηφίζοντας το αντίθετο από αυτό που ο ίδιος υποδείκνυε», σχολίασε ο Δημήτρης Δημητρίου.

 Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του εκπροσώπου του επιτελείου του του Υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επιτελείου, Γιώργο Χατζηγεωργίου

Η κοινοπραξία κομμάτων που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μας έδειξε χτες ποιος έχει το πάνω χέρι σε αυτή τη συνεργασία. Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στην αναστολή των εκποιήσεων. Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα που τον υποστηρίζουν για να βρουν κοινή γραμμή. Αυτή βρέθηκε μόνο που ήταν αντίθετη με τη δική του θέση

Προεκλογική χροιά είχαν και οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν  ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, «Εξαναγκαστήκαμε στην ψήφιση μιας ομολογουμένως, μη ιδανικής λύσης, αυτή της αναστολής των εκποιήσεων συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων, γιατί η πρόταση μας για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου χρηματοοικονομικών διαφόρων, πρόταση την οποία είχε ήδη αποδεχθεί η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και η οποία εκκρεμεί εδώ και δυο χρόνια, απορρίφθηκε χθες από τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΕΛΑΜ».

 Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενόψει μαζικών εκποιήσεων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ καταψήφισαν την κοινή πρόταση των κομμάτων ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ για σύσταση ειδικού δικαστηρίου, στερώντας έτσι από τους πολίτες το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει τον αγώνα της για προστασία των συνεπών δανειοληπτών».

 Η σύσταση ειδικού δικαστηρίου είναι η πιο ασφαλής και μόνιμη λύση στο ζήτημα των εκποιήσεων καταλήγει στην ανακοίνωσή της ΕΔΕΚ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για ολοκληρωμένη ολιστική λύση.