Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα

Όλα τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, περιλαμβανομένων και των επιτοκίων και του ισολογισμού της τράπεζας, βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές στη Λεμεσό.

«Στις συζητήσεις μας στην Κύπρο, επικεντρωθήκαμε στο πώς θα πετύχουμε τον στόχο μας για την σταθερότητα των τιμών, διασφαλίζοντας την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πέτερ Καζιμίρ, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Συζητήσαμε τα πλεονεκτήματα των εργαλείων στην εργαλειοθήκη μας, πρόσθεσε, περιλαμβανομένων των επιτοκίων και των προσαρμογών στον ισολογισμό μας.

Το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδρίασε στη Λεμεσό την Τετάρτη σε μια συνεδρία για θέματα μη νομισματικής πολιτικής, ενώ οι συζητήσεις συνεχίστηκαν σε ανεπίσημο επίπεδο και την Πέμπτη. Οι 19 Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες και τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ βρέθηκαν στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου. 

Σημειώνεται ότι ξένα ΜΜΕ έγραφαν ότι στη συνεδρία της ΕΚΤ στην Κύπρο οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν ενδεχόμενη σμίκρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ, ο οποίος πλησιάζει τα €5 τρισεκατομμύρια, καθώς η τράπεζα εισήλθε στον κύκλο αύξησης των βασικών της επιτοκίων σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού ο οποίος στον μετά το πέρας της πανδημίας της covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Η επόμενη συνεδρία για θέματα νομισματικής πολιτικής θα πραγματοποιηθεί στην Φρανγκφούρτη στις 27 Οκτωβρίου, με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να έχει δηλώσει πως η τράπεζα θα συνεχίσει τη αύξηση των επιτοκίων για «αρκετές συνεδριάσεις».