Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθβ

Σημαντική αύξηση καταγράφουν την Τετάρτη οι τιμές του αργού πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και των 10 συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) να μειώσουν την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, για τον μήνα Νοέμβριο.

Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI ενισχύεται κατά 1,82%, στα $88,05 το βαρέλι, ενώ η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, Βόρειας Θάλασσας, σημειώνει αύξηση 1,85%, στα $93,4 το βαρέλι.

Η μείωση αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που έχουν υποχωρήσει λόγω της ανησυχίας για παγκόσμια οικονομική ύφεση, της αύξησης των επιτοκίων και της ισχυροποίησης του αμερικανικού δολαρίου.

Νέο σοκ στην παγκόσμια οικονομία

Παρόλα αυτά, η απόφαση ενδέχεται να προκαλέσει άλλο ένα σοκ στην παγκόσμια οικονομία, η οποία δίνει μάχη με τον πληθωρισμό και το υψηλότατο ενεργειακό κόστος.

Σημειώνεται ότι αυτον τον χρόνο, ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και ζήτησε μεγαλύτερη παραγωγή και χαμηλότερες τιμές αντλίας για τους Αμερικανούς. 

Η περικοπή των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα θα μετρηθεί με βάση την ίδια βάση με τις προηγούμενες συμφωνίες του ΟΠΕΚ+, είπε ο Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια, κυβερνήτης του ΟΠΕΚ για το Ιράν, σε δημοσιογράφους στη Βιέννη μετά τη συνάντηση.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρά κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.