Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την προεδρία της Κριστίν Λανγκάρντ πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του ιστορική συνεδρία στην Κύπρο.

Τα βλέμματα της ευρωζώνης είναι στραμμένα στη Λεμεσό όπου συνεδρίασε επίσημα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο επίκεντρο της συνεδρίας, βρέθηκε το φλέγον θέμα της σμίκρυνσης του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ δεν συζητήθηκαν θέματα νομισματικής πολιτικής, δηλαδή, των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η σημερινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η απαρχή της συζήτησης για την σμίκρυνση του ισολογισμού, με τις επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος να αναμένονται περί τα τέλη του έτους.

Εξάλλου, οι αποκαλύψεις του ΑΝΤ1 από τις 4 Σεπτεμβρίου ότι η συνεδρία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, επιβεβαιώθηκαν πλήρως καθώς στη Λεμεσό ανταλλάχθηκαν απόψεις με παράγοντες νευραλγικής σημασίας για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία και πιο συγκεκριμένα, με τους Διευθύνοντες Συμβούλους και επικεφαλής των μεγαλύτερων επενδυτικών Ταμείων Παγκοσμίως.

Υπενθυμίζεται ότι, η απόφαση για σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου στην Κύπρο ελήφθη μετά από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2022 που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται στην Κύπρο, καθώς είχε επισκεφθεί το νησί, τον περασμένο Μάρτιο και πάλι μετά από πρόσκληση του Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Χθες βράδυ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με φοιτητές.

Κριστίν Λαγκάρντ – Πρόεδρος ΔΣ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Είναι η δεύτερη μου επίσκεψη φέτος. Είχα επισκεφθεί την Κύπρο μετά από πρόσκληση του συνεργάτη και φίλου Κωνσταντίνου, που είναι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και περάσαμε δύο μέρες για να μάθω για την οικονομική κατάσταση. Ήταν μια καλή επίσκεψη και ο Κωνσταντίνος μου έδειξε αρκετά από την Κύπρο.

 

Κωνσταντίνος Ηροδότου – Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Για την πανδημία πήραμε ένα αριθμό μέτρων για να προστατέψουμε την Ευρωπαϊκή οικονομία υπό την ηγεσία της Προέδρου Λαγκάρντ και τώρα είμαστε στη διαδικασία της λήψης μίας σειρά από μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις πληθωριστικές επιπτώσεις του πολέμου.

 

Αύριο θα πραγματοποιηθεί και η ανεπίσημη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.