Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατωτατος μισθος

Ως Κυβέρνηση δεν επαναπαυόμαστε με τη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, που αποτελεί μόνο μία από το σύνολο δεκάδων μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται τα τελευταία δέκα χρόνια, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, εκφράζοντας την ετοιμότητα και προθυμία του να συζητήσει όλα τα θέματα που απασχολούν τις εργασιακές σχέσεις και την εργασιακή ειρήνη στον τόπο μας.

Ο Υπουργός μιλούσε το πρωί της Πέμπτης, στη Λεμεσό, σε ευρωπαϊκή συνδικαλιστική διάσκεψη που διοργάνωσε η ΔΕΟΚ, μέσω του Κυπριακού Ινστιτούτου Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΚΙΚΕΑ) και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προβλημάτων Εργαζομένων ΕΖΑ, με θέμα «Ευρώπη και μισθολογική ανισότητα: Ο καθορισμός ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθό και ο ρόλος των συνδικάτων».

Αναφερόμενος στον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, που έχει καθοριστεί στα 940 ευρώ για πλήρη απασχόληση, ο κ. Κούσιος είπε πως, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, από τη θέσπιση του επωφελούνται περίπου 80 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ  σύμφωνα με αναλύσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Κύπρος φαίνεται να είναι σε πολύ ευνοϊκή θέση, αν ληφθεί υπόψη και το κόστος ζωής με τη χρήση των ισοτιμιών αγοραστικής δύναμης (PPS).

«Συγκεκριμένα, με βάση τους δείκτες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, η Κύπρος βρίσκεται στην 9η και 10η θέση σε επίπεδο ονομαστικής και αγοραστικής αξίας αντίστοιχα, μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που εφαρμόζουν τον θεσμό του εθνικού κατώτατου μισθού», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Κούσιος τόνισε πως η θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού στην Κύπρο αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός και ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την Κυβέρνηση, για το συνδικαλιστικό κίνημα, για τους εργοδότες, και κυρίως για τους ίδιους τους εργαζόμενους, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της μισθολογικής ανισότητας και της περαιτέρω ανόδου του βιοτικού επιπέδου του λαού μας.

«Καθοριστική για την επιτυχή έκβαση του διαλόγου υπήρξε η ισχυρή πολιτική βούληση και απόφαση του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη για την εφαρμογή ενός θεσμού που ενισχύει την προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη και κατατάσσει τη χώρα μας στον κατάλογο των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως βέβαια και ο οραματισμός και οι εξαιρετικοί χειρισμοί της προκατόχου μου, αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου», πρόσθεσε.

Η εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο την παρούσα χρονική στιγμή, συνέχισε ο Υπουργός Εργασίας,  συμβαδίζει κατά απόλυτο τρόπο και με την αναμενόμενη εισαγωγή της Οδηγίας για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπέδειξε πως η εισαγωγή κατώτατων μισθών από τα κράτη μέλη της Ένωσης θα διέπεται πλέον από μίνιμουμ προδιαγραφές ως προς την επάρκεια τους, θωρακίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμη κάθε χαμηλά αμειβόμενου εργαζόμενου πολίτη της Ένωσης και μειώνοντας τις μισθολογικές ανισότητες.

«Ο στόχος της εν λόγω Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς και η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, υποστηρίζουν επίσης την ισότητα των φύλων και συμβάλλουν στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ τους», πρόσθεσε και σημείωσε ότι εκτιμάται πως θα έχει θετική επίδραση στο χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων μέχρι και στο 5%. Στην Κύπρο, ανέφερε, το εν λόγω χάσμα ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 9% περίπου «και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσηλωμένο στον πάγιο στόχο της εξάλειψης των διακρίσεων, εφαρμόζει δράσεις για περαιτέρω μείωση του».

Ο Υπουργός διαμήνυσε πως «ως Κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε με τη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι  οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, να παρακολουθήσουν και να συνδράμουν εξελικτικά για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό,  για να συνεχίσει να παρέχει  δίκτυ προστασίας για τις απολαβές δεκάδων χιλιάδων  εργαζομένων.

«Η μεταρρύθμιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, αποτελεί μόνο μία από το σύνολο δεκάδων μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται τα τελευταία δέκα χρόνια και εναρμονίζονται με το όραμα της παρούσας διακυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τη δημιουργία ενός πραγματικού κράτους πρόνοιας και μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη συγκαλέσει συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος εντός του επόμενου μήνα και έχει ζητήσει να τεθούν από όλους τους κοινωνικούς εταίρους εργασιακά ζητήματα και θέματα που επιθυμούν να συζητηθούν, ο κ. Κούσιος δήλωσε έτοιμος και πρόθυμος να συζητήσει «για να βρούμε λύσεις για όλα τα θέματα που σας απασχολούν, για το συμφέρον των εργασιακών σχέσεων, της εργασιακής ειρήνης και του τόπου μας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις κυριότερες μεταρρυθμίσεις της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και εκ μέρους του ΠτΔ διαβεβαίωσε ότι «με την ίδια ευαισθησία και αποτελεσματικότητα που αντιμετωπίσαμε τόσο την οικονομική κρίση του 2013 όσο και την υγειονομική κρίση του 2020,  θα αντιμετωπίσουμε και τη σημερινή κρίση».