Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ενοικιο διαμερισματα αυξησεις

Τα διαμερίσματα βρίσκονται στην πρώτη θέση του συνεχιζόμενου ράλι αυξήσεων για αγορά και ενοικίαση ακινήτων στην Κύπρο, σύμφωνα με τον δείκτη της Ask WiRE για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Παγκύπρια, σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 2,9% για τα διαμερίσματα, 0,5% για τα σπίτια και 0,1% για τα γραφεία, ενώ μειώθηκαν κατά 0,3% για τα εμπορικά ακίνητα και 0,2% για τις αποθήκες.

Όσον αφορά τα εξοχικά διαμερίσματα και τις εξοχικές κατοικίες, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 2,2% και 0,6%, αντίστοιχα.

Η άνοδος είναι πιο έντονη σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2021) για τις τιμές των διαμερισμάτων οι οποίες  αυξήθηκαν κατά 6,3% για τα διαμερίσματα και 2,2% για τα εξοχικά διαμερίσματα ενώ αντίθετα μειώθηκαν κατά 0,8% για τις κατοικίες, 3,1% για τα εμπορικά ακίνητα, 5,6% για τις αποθήκες, 2,4% για τα γραφεία και 1,9% για τις εξοχικές κατοικίες.

Η Λάρνακα ξεχωρίζει από τις επαρχίες, καθώς οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων συνέχισαν να αυξάνονται για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, με την αύξηση το δεύτερο τρίμηνο φέτος να ανέρχεται στο  3,1%.

Τα ενοίκια

Σε τριμηνιαία βάση, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6,6% για τα διαμερίσματα, 5% για τα σπίτια, 0,5% για τις αποθήκες, 1,6% για τα γραφεία και παρέμειναν σταθερές για τα εμπορικά ακίνητα.

Όσον αφορά τα εξοχικά διαμερίσματα και τις εξοχικές κατοικίες, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 5,7% και 3,7%, αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 10,9% για τα διαμερίσματα, 9,1% για τις κατοικίες, 8,0% για τα εξοχικά διαμερίσματα και 6,7% για τις εξοχικές κατοικίες. Αντίθετα, μειώθηκαν κατά 3.3% για τα εμπορικά ακίνητα, 3,4% για τις αποθήκες και 2.6% για τα γραφεία. Η Αμμόχωστος ξεχωρίζει από όλες τις επαρχίες, καθώς οι τιμές ενοικίασης των διαμερισμάτων παρουσίασαν σημαντική αύξηση μετά από ένα χρόνο σταθερότητας και αύξηση 3,4% το 4ο τρίμηνο του 2021 (αύξηση 7,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2022).

Ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ask WiRE, σχολιάζοντας τα πιο πάνω δεδομένα δήλωσε ότι η αύξηση του πληθυσμού λόγω μεταναστευτικών ροών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η διάθεση δανεισμού για στεγαστικά δάνεια και η αυξημένη ζήτηση τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζει να δίνει ώθηση στην αγορά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν νέες πηγές εισοδήματος.

Πρόσθεσε ωστόσο πως οι έντονοι οικονομικοί κραδασμοί που αντιμετωπίζουν τα εγχώρια νοικοκυριά επιβραδύνουν τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό αυξάνεται. «Απέχουμε ακόμη πολύ από το να δούμε μια επιστροφή στη σταθερότητα, καθώς η παγκόσμια οικονομία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν διαρκώς», είπε.