Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συνδεσμος

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου του συνδέσμου ΣΥΠΡΟΔΑΤ, Κώστα Μελά, αναφορικά με την εμπλοκή τραπεζικών υπαλλήλων σε αθέμιτες πρακτικές κατά τη διαδικασία των εκποιήσεων ακινήτων, ζητώντας οι καταγγελίες αυτές να τεκμηριωθούν στις αρμόδιες αρχές.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι τόσο οι διαδικασίες των εκποιήσεων, όσο και των τραπεζικών εργασιών ευρύτερα διέπονται από το πλέον αυστηρό νομικό, κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου διαχρονικά και έντονα τάσσεται υπέρ της διαφάνειας, της πλήρους νομιμότητας και της καλής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, οργανισμών ή και ατόμων σε κάθε οικονομική συναλλαγή, επικοινωνία ή συζήτηση για επίλυση προβλημάτων. Άλλωστε, προστίθεται από τον Σύνδεσμο, με αυτήν ακριβώς την προσέγγιση είναι που -πολλάκις- έχουν πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν επαφές και με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, έχοντας μάλιστα καταλήξει σε συγκεκριμένες, κοινά συμφωνηθείσες, διαδικασίες και δημιουργία αποτελεσματικών μεθόδων επικοινωνίας για τον χειρισμό υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε γενικεύσεις και καταγγελίες στη βάση 'ψιθύρων' όπως σημείωσε ο κ. Μελάς, δε βοηθούν, αλλά αντίθετα δημιουργούν καχυποψία, αμφιβολίες και αρνητικό κλίμα μεταξύ τραπεζών, πολιτών, επιχειρήσεων και πολιτείας», αναφέρεται.

Όπως προσθέτει ο Σύνδεσμος, για να διαλυθεί κάθε υπόνοια εφαρμογής αθέμιτων πρακτικών ή μεροληπτικού χειρισμού υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι λογικό και αυτονόητο ότι τέτοιες καταγγελίες πρέπει να τεκμηριώνονται στις αρμόδιες αρχές της χώρας και στις διοικήσεις των τραπεζών μελών μας για τον κατάλληλο χειρισμό.

Οι αναδιαρθρώσεις και όχι οι εκποιήσεις είναι προς το συμφέρον των τραπεζών, λέει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) σε χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι διαχρονικά υποδεικνύει στις τράπεζες στα επενδυτικά ταμεία και στις εταιρείες διαχείρισης ότι είναι υποχρέωση τους δυνάμει της Οδηγίας και του Κώδικα της ΚΤΚ, αλλά και δικό τους συμφέρον να επιδιώκουν αναδιαρθρώσεις και να αποφεύγουν τις εκποιήσεις.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος εκφράζει τη συμφωνία του και χαιρετίζει πρόσφατες προτροπές του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ επισημαίνει ακόμη το «αυστηρό και ξεκάθαρο» μήνυμα που, όπως αναφέρει έστειλε προς τις Τράπεζες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ότι αναμένει την πλήρη συμμόρφωση τους με τις πρόνοιες της Οδηγίας Διαχείρισης Καθυστερήσεων και ιδίως με τον Κώδικα Συμπεριφοράς, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της ορθής, έγκαιρης και κόσμιας αντιμετώπισης των πελατών τους με στόχο την εξεύρεση κοινώς επωφελών λύσεων.

«Επιμένουμε ότι συμφέρει και στις Τράπεζες η σωστή αναδιάρθρωση και αυτό πρέπει να επιδιώκουν, ανεξάρτητα από την υποχρέωση που έχουν. Έχουμε ήδη ετοιμάσει δείγμα επιστολής που αναρτήσαμε στην σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter, το οποίο μπορούν οι Δανειολήπτες να χρησιμοποιούν για να απαιτούν αναδιάρθρωση», καταλήγει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.