Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κρίση τροφίμων

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε χθες ότι αναμένει από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει μία νέα “δυνατότητα για την κρίση των τροφίμων,” η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ταμείο να παρέχει διευρυμένη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης σε χώρες που δέχθηκαν σκληρό πλήγμα από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε μία εκδήλωση που προηγήθηκε των ετήσιων διασκέψεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΣ ήταν “πολύ θετικό” σχετικά με την πρόταση, η οποία συζητήθηκε σε μία ανεπίσημη συνεδρίαση του τη Δευτέρα.

ΔΝΤ-Ουκρανία

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η ίδια και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συζήτησαν την Τρίτη, μία μακροπρόθεσμη συνεργασία, η οποία θα μπορούσε να οργανωθεί προς την κατεύθυνση ενός πλήρους οικονομικού προγράμματος χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε ότι μία ομάδα του ΔΝΤ θα συναντηθεί με τις ουκρανικές αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δρομολογώντας “ένα μεταβατικό στάδιο βαθύτερης συνεργασίας.”

Η ίδια είπε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου είναι θετικά, σχετικά με μία πρόταση που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της χορήγησης έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τις χώρες που έχουν δεχτεί σκληρό πλήγμα από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα μπορούσε να διαθέσει στο Κίεβο το ίδιο ποσό χρηματοδότησης όπως τα 1,40 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε τον Μάρτιο, αμέσως μετά από τη ρωσική εισβολή.

ΔΝΤ-Κίνα

Η Κίνα, αλλά και άλλοι μεγάλοι πιστωτές, έχουν μία ευθύνη πρόληψης μιας ενδεχόμενης έκρηξης των προβλημάτων χρέους, με τα οποία, βρίσκονται αντιμέτωπες οι αναδυόμενες οικονομίες και οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα, δήλωσε η κα. Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας σε μία εκδήλωση που φιλοξένησε το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη τόνισε ότι ποσοστό 25% των αναδυόμενων οικονομιών και ποσοστό 60% των χωρών με χαμηλά εισοδήματα αντιμετωπίζουν μία κρίση χρέους ή βρίσκονται κοντά σε μία τέτοια κατάσταση.

“Το μήνυμά μου προς τους μεγάλους πιστωτές, προς την Κίνα, προς τους ιδιώτες..., είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη σας,” είπε η ίδια. “Είναι προς το συμφέρον σας ως πιστωτές να προλάβετε την έκρηξη ενός προβλήματος”, ανέφερε.