Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λιζ Τρας

Το πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας θα ανακοινώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων λίγο πριν από το μεσημέρι τοπική ώρα η νέα Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας.

Σε μια ανακοίνωση που οι σχολιαστές λένε ότι θα καθορίσει τη θητεία της, λιγότερο από 48 ώρες μετά από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της, η κ. Τρας θα εξαγγείλει ένα πακέτο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 150 δισεκατομμύρια λίρες, στη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στη βρετανική ιστορία.

Για το πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας εν μέσω πανδημίας είχαν δοθεί 69 δισεκατομμύρια λίρες και για τη διάσωση τραπεζών το 2008 είχαν δαπανηθεί 137 δισεκατομμύρια λίρες.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά σε περίπου 2.500 λίρες το χρόνο. Χονδρικά δηλαδή θα κρατήσει την ετήσια χρέωση στα νοικοκυριά στα σημερινά επίπεδα (1.971 το χρόνο) συν το έκτακτο οριζόντιο επίδομα που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Τζόνσον για κάθε νοικοκυριό.

Η παρέμβαση αυτή θα αποτρέψει την προαναγγελθείσα αύξηση της ετήσιας χρέωσης για τα νοικοκυριά σε 3.549 λίρες και την περαιτέρω αύξηση σε πάνω από 5.500 λίρες την ερχόμενη άνοιξη.

Το πάγωμα των λογαριασμών θα έχει μάλλον διάρκεια τουλάχιστον 18 μηνών, ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά αυτόν και τον επόμενο χειμώνα. 

Ανάλογα μέτρα θα ανακοινωθούν και για τις επιχειρήσεις, αλλά μάλλον με μικρότερη διάρκεια.

Για την υλοποίηση του μέτρου η κυβέρνηση θα καλέσει τις εταιρείες παροχής ενέργειας να υπογράψουν δεσμευτικά συμβόλαια που θα θέτουν όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρεώνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Το επιπρόσθετο κόστος για τις εταιρείες ενέργειας θα καλύπτεται από την κυβέρνηση μέσω αύξησης του κρατικού δανεισμού και όχι με φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, η Λιζ Τρας είπε: «Ξέρω ότι οικογένειες και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα».

«Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία και η χρήση της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως όπλο προκαλεί αύξηση των παγκόσμιων τιμών και αυτό έχει καταστήσει πιο ξεκάθαρο ότι πρέπει να τονώσουμε τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό», σημείωσε. 

Υποσχέθηκε ότι «θα αναλάβουμε δράση άμεσα για να βοηθήσουμε τον κόσμο και τις επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς, αλλά θα αναλάβουμε και αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσουμε από τη ρίζα αυτά τα προβλήματα, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση».

Με την τελευταία φράση η κ. Τρας αναφέρεται στην απόφασή της, που επίσης θα ανακοινωθεί σήμερα, να άρει την απαγόρευση των περιβαλλοντικά αμφιλεγόμενων  εργασιών εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, την οποία είχαν επιβάλει οι Συντηρητικοί το 2019.

Στο ίδιο πλαίσιο θα επιβεβαιώσει πως θα χορηγηθούν νέες άδειες γεωτρήσεων για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.