Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βρετανια λιρα

Το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει περίοδο ύφεσης και ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 14% εντός του έτους, εκτιμά σε ανάλυσή του το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η πρόβλεψη του επιμελητηρίου είναι πως τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα ακολουθήσουν δύο ακόμα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που τεχνικά συνιστά ύφεση. Για το 2023 προβλέπεται ασθενική ανάπτυξη της τάξης του 0,2%.

Αυτή η δυσοίωνη πρόβλεψη αποδίδεται στο αυξημένο κόστος ενέργειας και στη μείωση της καταναλωτικής δύναμης και μισθών, αλλά και στις «φτωχές» συνθήκες για επενδύσεις και στη μειωμένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, που βρίσκεται στο 10,1% για την ώρα, η πρόβλεψη του επιμελητηρίου είναι πως θα φτάσει στο 14% το χειμώνα, πριν πέσει στο 5% στο τέλος του 2023. 

Άλλες προγνώσεις, πάντως, έχουν ανεβάσει την τιμή του πληθωρισμού ακόμα και στο 22,4% τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, η ετήσια μελέτη περί εισοδημάτων στη Βρετανία από το Κέντρο Έρευνας Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο διαπιστώνει πως ένας ενήλικας χωρίς παιδιά που εργάζεται στη Βρετανία με πλήρη απασχόληση με τον βασικό μισθό βγάζει σχεδόν 7.000 λίρες (8.100 ευρώ) λιγότερα από τις 25.000 λίρες το χρόνο (28.930 ευρώ) που απαιτούνται για μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Ένα ζευγάρι σε πλήρη απασχόληση με βασικό μισθό και με δύο μικρά παιδιά έχει εισόδημα κατά 6.200 λίρες (7.175 ευρώ) χαμηλότερο από τις 43.400 λίρες το χρόνο (50.223 ευρώ) που απαιτούνται για ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο.

Η κατάσταση είναι χειρότερη για νοικοκυριά που βασίζονται σε επιδόματα πρόνοιας.